Zelf op stap

kaartje_noordwijk
afbeelding: Noordwijk Marketing

Natuur in de buurt

Rond Noordwijk liggen prachtige natuurgebieden. De Noordwijkse duinen zijn van Europese betekenis (Natura 2000 gebieden). Vrijwel al deze gebieden zijn het gehele jaar door vrij toegankelijk en bieden talloze mogelijkheden voor fiets- en wandeltochten. Echte wandelvrienden komen aan hun trekken in het grootste natuur- en wandelgebied van de Randstad: de Amsterdamse Waterleidingduinen.
Ook in het achterland zijn mooie wandel- en fietstochten door een aantrekkelijke landschap mogelijk. Bollenvelden, landgoederen en open graslandpolders wisselen elkaar hierbij af.

De natuurgebieden rond Noordwijk worden hierna kort beschreven.

Pas op voor teken!

Op veel plaatsen in de duinen krioelt het van de teken, met name in het hoge gras onder bomen en struiken. Een teek is een klein insect dat zich hecht aan warmbloedige passanten, zoals honden, konijnen en ook mensen. Door een tekenbeet kan de bacterie worden overgebracht die de gevaarlijke ziekte van Lyme veroorzaakt. Wandelaars die op de paden blijven, lopen vrijwel geen gevaar, maar bij het struinen buiten de paden is een grondige inspectie na afloop noodzakelijk. Meer informatie op www.tekenradar.nl