Tuinvogels Noordwijk

foto" Mariska de Graaff
Spreeuw:Vogel van het jaar 2014
Mariska de Graaff

Veel mensen beleven plezier aan een grote verscheidenheid aan vogels in de eigen tuin of op het balkon. Toch blijkt de ene tuin vogelrijker te zijn dan de ander. Hieronder vindt u een aantal voorbeelden van vogelrijke tuinen en een balkon in Noordwijk, Noordwijkerhout en Katwijk.  De bewoners beschrijven zelf wat zij hiervoor doen, hoe zij hun tuin inrichten en welke soorten vogels zij waarnemen.

Hieronder leest u een aantal ’tuinvogeltips’ die u vrij eenvoudig zelf kunt toepassen om meer vogels in de tuin te krijgen. Natuurlijk zijn er nog veel meer tips te geven.
Nieuwsgierig welke? Neem dan gerust contact op met een van hen.
Wellicht is er een afspraak te maken om eerst eens een kijkje in die tuin te nemen voordat je zelf aan de slag gaat.
Succes en veel tuinvogelplezier !

Hein Verkade

Tuivogeltip-6

Om vogels in je tuin te krijgen en er van te genieten, moet je ze meestal lokken met voer.
Maar dat is niet genoeg. Vogels moeten er zich ook op hun gemak voelen. Bij het eten zijn vogels zeer alert. De minste onverwachte beweging doet ze vluchten. Het is een reflex, waar ze niet bij nadenken. Dat doen ze pas nadat ze opgevlogen zijn. Als het voor niets was, zijn ze snel weer terug. Ze waren niet ver weggevlogen. Als het om een sperwer gaat, slaat de paniek toe. Je ziet de reflex, maar ook de angst en paniek. Ze vluchten alle kanten op, soms ook tegen de ramen. Ze verdwijnen dan ook voor wat langere tijd. Als de sperwer raak slaat, blijft hij in de tuin om zijn prooi op te eten. Zolang hij niet gestoord wordt.
Wij hebben een kleine, geheel omsloten, katvrije achtertuin. Bij de buren aan de ene kant STOND een grote meidoorn van 40 à 50 jaar oud. Daar zaten de vogels in het winterseizoen graag in. Hij was compact en doornig, zodat grotere vogels en katten er moeilijk doorheen komen. Spreeuwen zaten soms hele dagen te kwetteren en mussen te tsjilpen. Het was een gezellige boel. Totdat een storm de kroon in tweeën deed splijten. De buren hebben de kroon laten verwijderen. De stam (van 3 meter hoog) loopt weer uit, maar het wordt voorlopig niet meer wat het geweest is. De eik bij de buren aan de andere kant is zo’n 20 meter hoog. Hij neemt nu gedeeltelijk de rol van de meidoorn over, maar dat is buiten het blikveld vanuit ons achterraam. In onze tuin staat een els, maar die trekt op zichzelf geen vogels.
Onze zaadsilo (soms twee) hangt er in. De vogels hebben een vluchtplek in de altijd groene laurier op twee meter afstand. Aan de andere kant was de verloren gegane meidoornkroon dichtbij, maar nu vluchten de mussen en andere kleine vogels in de klimop.
Op de feeder zitten meest mussen, soms groenlingen, af en toe koolmezen. Op de bodem eronder vallen gespilde zaadjes. Die worden gegeten door turkse tortels, houtduiven, vinken en mussen, die op de feeder niet “aan de bak” komen. Vinken komen nooit op de feeder, misschien wel op een voederplank. De turkse tortels zijn irritante beesten die elkaar constant wegjagen. Af en toe proberen spreeuwen, en heel soms een gaai of kauw van de feeder te eten, maar dat geven ze al gauw op.
Heggemussen en roodborsten hebben geen interesse in zaden, maar de roodborst is wel gek op havermout. Spreeuwen en merels komen de lijsterbes leegeten. De vuurdoornbessen zijn half november ook op. Spreeuwen komen ook massaal de taxus bij de buren plunderen. Bessenbomen en –struiken zijn dus belangrijk als voedsel voor vogels. En dan natuurlijk vooral de inheemse.
We zien wel eens vuurdoorns, die na de winter nog vol bessen zitten. Kennelijk is de plek zo vogelonvriendelijk dat ze daar niet van kunnen profiteren.
Water is in droge periodes heel belangrijk. Het is eerder te droog dan te nat. Zorg dus altijd voor water, of dat er bij droog weer snel voor water gezorgd kan worden. Een regenton met een druppelend kraantje en een schoon bakje eronder wordt zeer gewaardeerd.
Ik haal bij de “fouragehandel” (Katwijk-binnen) of ruim gesorteerde dierenwinkel (Wassenaar) strooivoer, meestal een baal van 20 kg (nog geen € 20,-) tortelduivenvoer. Soms koop ik zonnepitten, maar het is mij niet duidelijk of de mezen dit alleen eten of dat andere vogels dat ook doen. Hartje winter hangen we ook pindanetjes en vetbollen op, die de mezen graag bezoeken. Vetbollen moeten geschikt vet en genoeg zaden bevatten. Vanwege de prijs wordt daar vaak op bezuinigd. Nieuw is de pindakaaspot-houder, waarvoor je speciale vogelpindakaas voor moet gebruiken, maar dat is niet goedkoop. Gewone pindakaas is te zout. Rottende appels vinden lijsterachtigen een lekkernij.

Sam van der Meij, 26 oktober 2014.

Tuinvogeltip-5

foto: Sjaak Broekhof
foto: Sjaak Broekhof

In het najaar kunnen we veel nieuwe vogelsoorten in onze tuinen verwachten. Sommige voor even tijdens hun trektocht naar het zuiden.
Andere blijven hangen en brengen er de winter door. Eén van de soorten die op dit moment opvallend aanwezig is is de Zanglijster. Wat kleiner en schuwer dan de Merel maar met een opvallend gespikkelde buik en borst. Vaak ontdek je hem door zijn kenmerkende roep, een kort helder metaalachtig ’tiek’. Zij zijn gek op slakken en wroeten tussen de gevallen bladeren naar insecten. Dus ruim de slakken niet zelf op, maar laat dat over aan de Zanglijsters. Wie weet blijft deze prachtige vogel dan langer hangen in de tuin.

groeten
Hein

Tuinvogeltip-4

IMG_2556koolmezen en houtduiven

Veel nestkastjes met jonge Koolmezen staan op het punt van uitvliegen. Zo ook bij ons in de tuin. Probeer eens vast te leggen op welke datum  ook de Koolmezen bij jullie in de tuin uitvliegen. Dan kunnen we het  vergelijken met volgend jaar. Waarschijnlijk zal dat door het extreem  warme weer dit jaar vroeger zijn, maar hoeveel vroeger? Daarnaast kun je steeds vaker Houtduiven in de tuin of op het balkon  waarnemen. Zo lukte het mij om de veel grotere Houtduif samen met zijn  neefje de Turkse Tortel vast te leggen op ons balkon. Houtduiven worden  net als Zwarte Kraaien snel minder schuw.

Tuinvogeltip-3

20130927_130906Zonnebloemen

Zonnebloempitten worden door veel vogels zeer gewaardeerd als voedsel.
Zaai ze nu in een bak onder glas of over een paar weken in de volle grond in een zonnig hoekje. Het lukt ook goed om ze in bloempotten op het terras op te kweken. Wanneer de bloemen aan het eind van de zomer zijn uitgebloeid laat je de planten met de pitten gewoon staan. Daar komen dan Groenlingen, Putters, Kool- en Pimpelmezen, Huismussen enz. op af. Tip: zet de bloemen in het zicht vanuit de huiskamer, dan kun je alle vogels goed zien zonder ze te verstoren. Succes en probeer het vast te leggen op de foto.

Tuinvogeltip-IMG_2441 - kopie2

Kool-  en Pimpelmezen maken graag gebruik van nestkastjes om in te broeden.
Nu de dagen lengen stijgt hun belangstelling voor een nieuw onderkomen.
Hang daarom nu al een nestkastje op, het vergroot de kans op bewoning.
Met de ingang gericht op het oosten voorkom je de kans op inregenen.
Een beetje groen in de directe omgeving wordt zeker gewaardeerd.
Zorg er voor dat katten niet te dichtbij kunnen komen en een beetje schaduw op zijn tijd voorkomt oververhitting in de nieuwe woning.
Laat wat mos achter in het gazon want het is ideaal nestmateriaal.

Tuinvogeltip-1

In de winter is het voor veel vogelsoorten moeilijker om aan voedsel te komen.
Je kunt ze hierbij helpen door een tuin juist niet in november al ‘winterklaar’ te maken.
Wacht hiermee tot het voorjaar en laat de herfstbladeren gewoon onder de struiken liggen.
Hiertussen zitten veel insecten. De Merels, Zanglijsters, Roodborstjes, Heggenmussen en Winterkoninkjes zullen er driftig naar op zoek gaan.

 

Leuke waarnemingen in uw tuin kunt u mailen naar:  keeserkelens@hotmail.com