Tussen Tulpen en de Zee

Omslag_Vogels van NoordwijkTussen Tulpen en de Zee: Vogels van de Duin- en Bollenstreek

Een schat aan informatie over de vogels van de Duin- en Bollenstreek, het landschap waarin ze leven, de ontwikkeling van de vogelstand en bovendien rijk geïllustreerd met fraaie foto’s. Dit vogelboek van de Vereniging voor Natuur- en Vogelbescherming Noordwijk telt 368 kleurrijke pagina’s A4, is afwisselend en zeer compleet en daarmee een ‘must have’ voor iedereen die woont in de Duin- en Bollenstreek en iets heeft met vogels. ISBN-nummer: 9789080530805.

Dit boek is helaas uitverkocht

 

333 vogelsoorten: van Knobbelzwaan tot Grauwe Gors

Jelle van Dijk, Peter Spierenburg en Hans van Stijn behandelen in ‘ Tussen Tulpen en de Zee’  alle vogels die gezien zijn in het gebied tussen de Katwijkse Uitwatering en de provinciegrens, met de Leidse Trekvaart als oostelijke begrenzing. Het boek gaat in op de landschappen die hier te vinden zijn en vertelt hoe de vogelstand zich in dit gebied heeft ontwikkeld. Wist u bijvoorbeeld dat vooral in de dorpen meer vogels broeden dan 30 jaar geleden? Daarnaast leest u over alle 333 vogelsoorten die hier zijn gezien. Van de Giervalk die in 1849 bij Noordwijk werd geschoten tot de Zilverplevier die op 31 december 2010 stond te roepen op het bevroren Oosterduinse Meer. Voor een goede onderbouwing is uiteraard gezorgd: alle gegevens uit het archief zijn gedigitaliseerd, waardoor mooie verspreidingskaarten en grafieken getoond kunnen worden.

Noordwijkse vogelliefhebbers

schrijvers tulpenzeeHoewel de focus ligt op vogels, komen in het boek ook vogelliefhebbers aan bod. Natuurlijk Jan Verwey, die rond 1920 systematisch waarnemingen verzamelde in Noordwijk, onder andere vanaf de watertoren en vanaf Hotel Noordzee (het huidige Golden Tulip). Maar de schrijvers vroegen ook enkele experts van nu om iets te vertellen over het landschap en de vogels waar zij iets mee hebben. Zo geeft Hein Verkade zijn mening over de vogels van de dorpen en vertelt Fred Koning over de roofvogels en uilen waar hij onderzoek naar doet in de Amsterdamse Waterleidingduinen.

Natuurfotografen als Joost Bouwmeester, Jan Hendriks en René van Rossum tekenden voor de professionele fotografie van Tussen tulpen en de zee.

 

Top