Lepelaar langs de Northgodreef

Lepelaar langs de Northgodreef
Jelle van Dijk <jelle.vandijk.noordwijk@gmail.com>
ma 23-1-2017 19:26
Op zondagmiddag 22 januari 2017 was van dichtbij een Lepelaar in de kwelsloot langs de Northgodreef te zien, vrijwel steeds in het stuk tussen de Grashoek en de rotonde met de Duinweg. Als er wandelaars met een hond passeerden liep de vogel even het bollenveld op.
Op www.waarneming.nl hebben acht vogelaars deze waarneming doorgegeven, maar vermoedelijk heeft een veelvoud van dit aantal deze Lepelaar ook gezien. In de schemering omstreeks 17.00u heb ik nog een paar foto’s gemaakt. Thuisgekomen zag ik op die foto’s dat de vogel aan beide poten kleurringen droeg. Meteen heb ik de combinatie doorgegeven aan Otto Overdijk, de landelijke coördinator van dit onderzoek. Vandaag kreeg ik bericht. De Noordwijkse vogel is in juli 2016 van kleurringen voorzien in de broedkolonie op De Schorren (Texel).
De Lepelaar werd tweemaal eerder in januari in onze regio opgemerkt. Winterwaarnemingen in ons land zijn al lang geen zeldzaamheid meer. Met name in Zeeland overwinteren de laatste tien jaar enkele tientallen Lepelaars. Op onze winterexcursies naar het Deltagebied missen we de laatste jaren deze soort eigenlijk nooit. Veruit de meeste Lepelaars overwinteren in Mauritanië. De laatste jaren overwinteren ook steeds meer Lepelaars in het zuiden van Spanje en Portugal.