Doe mee met de Nationale Tuinvogeltelling! 28 en 29 jan.

Doe mee met de Nationale Tuinvogeltelling! 28 en 29 jan.

28 en 29 januari de Nationale Tuinvogeltelling

Vogels rondom het huis vindt iedereen leuk. Ook zonder echt winterweer zie je overal vetbollen en pindanetjes hangen. Koolmezen en Pimpelmezen weten dat altijd te waarderen.

In de tuinvogeltelling van vorig jaar stond de Spreeuw voor het eerst niet meer in de Top Tien. Opvallende nieuwkomer, vooral in steden als Leiden en Amsterdam, maar ook in Noordwijk, was de Halsbandparkiet, een knalgroene, tropisch-uitziende vogel, die zich door toedoen van de mens hier heeft gevestigd. Het zijn ontsnapte en losgelaten kooivogels. De Halsbandparkiet profiteert in de winter van het bijvoeren door de mensen en het vele voedsel in de steden. De Top Tien van 2016 werd aangevoerd door de Huismus, gevolgd door de Koolmees en de Merel.

Hoe ziet de Top Tien er dit jaar uit? Hoe staat het met de tuinen in Noordwijk en omgeving?

Om daar achter te komen organiseert Vogelbescherming Nederland in het weekend van 28 en 29 januari de Nationale Tuinvogeltelling. De resultaten van de duizenden tellingen (vorig jaar 53.000 deelnemers) maken duidelijk welke vogels in de winter onze tuinen opzoeken en hoe ze over ons land zijn verspreid.

Om mee te doen gelden de volgende spelregels:

  •  je noteert alle soorten die je ziet in een half uur
  •  je noteert bij elke soort het hoogste aantal dat tegelijkertijd in de tuin aanwezig was
  •  je stuurt de resultaten in voor maandag 30 januari 12.00u.

Natuurlijk mag je meerdere tellingen houden en daarna de beste insturen.

De gegevens kunnen worden opgestuurd via de website www.tuinvogeltelling.nl. Op die site is ook een pagina te vinden met afbeeldingen van vrijwel alle tuinvogels, zodat je geen groot vogelkenner hoeft te zijn om mee te kunnen doen.

Foto: Halsbandparkiet © George Hageman, Ver. Voor Natuur- en Vogelbescherming Noordwijk