Tussenstand NK tegelwippen

Tussenstand NK tegelwippen

Van: Hanneke Olheten
zondag 5 juni 2022

Tussenstand NK tegelwippen

De gemeente Noordwijk staat op de derde plaats in de Duin- en Bollenstreek poule. Dit kan beter! Daarom een oproep aan alle website lezers om tegels te wippen, en op de vrijgekomen grond INHEEMSE planten, struiken of bomen te planten en dan liefst ook nog waar insecten- en vogels iets aan hebben.

Maak een foto van de tegelgewipte en beplante plek en upload het via deze link: Duin- en Bollenstreek – NK Tegelwippen (nk-tegelwippen.nl). Hier kun je ook meer informatie vinden over het NK tegelwippen.

Meldt het ook aan de buren in de straat. Er zijn in Noordwijk veel tuinen waar aardig wat tegels gewipt kunnen worden. Je mag ook een geveltuintje aanleggen, als je maar rekening houdt met de voorwaarden van de gemeente Noordwijk:

Voorwaarden
Zorg dat er op de stoep een loopruimte overblijft van minimaal 1.20 meter. …
De geveltuin mag maximaal 60 centimeter diep zijn. …
Graaf het zand in de geveltuin minimaal 30 centimeter uit (maximaal 45 centimeter) en vervang het door tuingrond.
Weet u dat er kabels en leidingen in de grond liggen?
 
Je hoeft geen planten te kopen. Planten van tuincentra zijn zelden inheems en meestal ondergespoten met de zogenaamde gewasbeschermings middelen. Er zijn altijd wel mensen in de omgeving die planten, wat zaailingen of zaadjes over hebben die een nieuwe bestemming kunnen gebruiken.

Wist je dat een groene gevel of een groen dak energiebesparend werkt? Verkoelend in de zomer, verwarmend in de winter. En dat dat ook voor bomen geldt?

Dus: aan de slag! Laten wij Hillegom inhalen en misschien is Teylingen nog wel in te halen..