Excursie De Blink 2

Excursie De Blink 2
Ree

Van: Frank-Peter Scheenstra
zondag 5 juni 2022

Gele morgenster

Dit is een impressie van de groep die achter Frank-Peter Scheenstra aan liep, tegen de klok in. Onder het hek door eerst oppassen dat we niet op de zeldzame Liggende asperge gingen staan. Vervolgens kwamen wij  eerst langs de Peterselie-, Dauw- en Gewone braam waar de grasmus ‘kraste’ op een struik. Iets verder stond de Egelantier in bloei waarvan de klierharen op het blad naar appeltjes ruiken. Lang de route naar de genoemde Taxus hebben wij 3 jaar geleden tapuitenkasten ingegraven, maar tot nu toe nog geen broedsucces. Het hoogtepunt is toch altijd de enorme stuifkuil die nog mooier zou zijn geweest als de zon had geschenen. Wij zagen verschillende Damherten en ook een klein overleden jong. Later bleek uit de foto dat de groep hierboven een Ree had gezien.
Een aantal van onze groep konden een vrouwtje Zandhagedis goed bekijken en door de kijkers een Buizerd met prooi. Duinviooltjes vinden mensen ook altijd een mooie verschijning in het mulle zand.
Na de koffie het een na hoogste maar stijlste duin op met als beloning prachtig uitzicht centraal over de Blink. Daar ook een Gele morgenster (zie foto) en bloeiende Veldhondstong met rupsen van de Grote beervlinder. Ook rupsen en imago’s van de de Sint-jacobsvlinder op het Duinkruiskruid.  In het duin vitamine C rijke bessen zoals de Boksdoorn of Goijibes aan het begin,  Duindoorn en Zuurbes bij de bunkers. Afdalend van de Blink een mooi veldje met de roze gestreepte bloemetjes van de de Akkerwinde en de zon kwam weer door. Met het staccato van de Braamsluiper en het zomerse geluid van de Fitis onder het draad door weer naar buiten waar een aantal wat nuttigden bij Berg-en-Daal.
Groeten,
Frank-Peter

 foto Ree: Adrie van Dam