Torenvalken hebben jongen

Torenvalken hebben jongen

Van: George Hageman
maandag 6 juni 2022

Torenvalken hebben jongen

In de kast van de Torenvalken bij ons huis op het Westeinde, waar dit jaar voor de tweede keer een paartje Torenvalken broedt, zijn de ontwikkelingen via een camera
van dag tot dag te volgen. Het eerste ei werd gelegd op 22 april. Omdat het nestkuiltje enigszins onder de camera lag, was het lang onduidelijk om hoeveel eieren het ging. Uiteindelijk zagen we er vier, maar later bleek dat er nog een vijfde ei buiten beeld lag.

Het vrouwtje zit vrijwel continu op de eieren. Het mannetje brengt prooi in de kast, waarna zij de prooi op het land of op een broeikas verorbert. Mannetje neemt dan even de broedtaak over. De prooi bestaat uit muizen, kikkers, hagedissen en één maal een jong haasje.

Op 26 mei verscheen het eerste jong, gevolgd door nog drie jongen. Een paar dagen later zagen we op de camera dat er zelfs een vijfde jong was. Er breekt een drukke tijd aan voor de beide oudervogels. Vrouwtje houdt de jongen warm, onder de vleugels, en voert prooi in kleine stukjes aan de jongen. Mannetje is vrijwel steeds op jacht en zorgt bijna elk half uur voor een prooi: muis, hagedis, kikker en ook jonge weidevogels (Kievit of Scholekster). De jongen groeien als kool, hoewel het vijfde jong wat achter blijft. Na een week laat het vrouwtje de jongen af en toe alleen om mee te jagen en voor prooi te zorgen.

Het mannetje slaapt op een plankje aan ons huis, waar kunstnesten voor Huiszwaluwen op zijn bevestigd. Die zullen daar wel niet gaan broeden….

De jongen zijn vandaag 11 dagen oud. Het 5e jong lijkt te zwak om mee te dingen naar de uitgedeelde stukjes prooi. We vrezen dat deze het niet gaat halen. In het filmpje is te zien dat er een jonge Kievit of Scholekster is buit gemaakt en dat het 5e jong er verloren bij zit. We wachten vol spanning af wat er komen gaat.

Groet,  George

Klik hier voor het filmpje