Stel niet uit tot morgen…….

Stel niet uit tot morgen…….

Van: Jan Hendriks
7 juni 2018

“Stel niet uit tot morgen wat je vandaag kunt doen”.
Een tegeltjeswijsheid die vanochtend weer eens van toepassing was. Vanuit mijn raam had ik vorige week al gezien dat de rietorchissenlangs de sloot aan de kant van het fietspad langs de Northgodreef in bloei begonnen te komen. Ieder jaar weer een feestelijk gezicht. Niet alleen voor mij maar ook voor wandelaars die ik regelmatig een kijkje zag nemen om even te genieten van wat daar zo mooi stond te wezen tussen de bloeiende graspluimen en pollen smeerwortels.

Begin deze week schrok ik wel even want ik hoorde het geluid van een grasmaaier en dat voorspelt meestal niet veel goeds. En ja hoor de maaier had de verwilderde strook langs de sloot gevonden en leefde zich naar hartelust uit. In een mum van tijd was de helft van de strook kaal geschoren, inclusief een flink aantal orchissen. Gelukkig liet hij het daarbij en in gedachten prees ik de afdeling groenbeheer omdat ze kennelijk toch nog het beste voorhadden met de natuur langs de sloot.

De orchissen groeiden steeds verder uit en vanochtend overwoog ik, zal ik er zo wat foto’s van maken of zal ik dat morgen maar doen? Ik besloot om het maar gelijk te doen want met dit weer zijn ze natuurlijk snel verwelkt. Nadat ik dat gedaan had zette ik mij achter de computer om wat foto’s uit te kiezen en te bewerken, wat na een half uurtje klaar was.

Toen ik vervolgens even naar de voorkamer liep en daar een blik naar buiten wierp zag ik tot mijn verbijstering dat in die korte tijd groenbeheer wederom had toegeslagen en nu ook het resterende deel had gemaaid. Een dorre grasstrook achterlatend. Ik begrijp absoluut niets van dit beleid. Waarom laat men die plantjes niet lekker staan. Een of twee maanden later maaien kan toch geen probleem zijn?

Enfin, gelukkig hebben we de foto’s nog zal ik maar zeggen maar wel met een heel zure ondertoon.

Groet,
Jan