Nazomer en begin van de herfst AWD

Nazomer en begin van de herfst AWD

Van: Wil Heemskerk
zaterdag 30 sept. 2023

Nazomer en begin van de herfst AWD

De nazomer gaf nog een onverwachte warme eindspurt van zo’n 30 graden, weer een warmte record voor september, even mijn wandelingen gestopt.
In de nazomer zoeken de Libellen weer de bomen op, om zich op de takken te nestelen. Vooral de Bruinrode heidelibellen zitten in grote getallen bij elkaar en met wat geduld zijn ze dan zijn goed te fotograferen. 

September is de Spinnenmaand, in de vroege ochtenduren zijn in de morgendauw de webben met de waterpareltjes een prachtig fenomeen. In de struiken en hoge grassen heb ik verschillende soorten kunnen waarnemen, zoals de Kruisspin in zijn grote ronde web, Rietkruisspin met zijn ronde warrige web en de mooie Wespspin (Agriope) met dauwdruppels in het hoge gras, op het Groot Zwarteveld. Maar ook de Wolfspin, wat een spin is zonder een web, hij verbergt zich tussen de bladeren van een plant en slaat dan razendsnel toe.

Het Gewoon vuurzwammetje op het Groot Zwarteveld vond ik al op 4 augustus, elk jaar zijn ze vroeg te vinden, mits ze maar vochtig genoeg staan. Wat later, de Panteramaniet, Hazenpootje, Ruitjesbovist en natuurlijk de Grote parasolzwam, die vaak in een groep bij elkaar te vinden zijn. Nog even een aantal regenbuien en de vele soorten komen spontaan de grond uit, prachtig, ik kan niet wachten.
Groeten,  Wil