Natuurcentrum Katwijk in teken vogeltrek

Natuurcentrum Katwijk in teken vogeltrek

In heel Europa worden op zaterdag 6 oktober trekvogels geteld

KATWIJK – Zaterdagochtend 6 oktober kan men zich in het Natuurcentrum Katwijk laten informeren over de vogeltrek. Bij goed weer voor vogeltrek zijn er korte excursies door de zeereep voor de Boulevard naar de vogeltelposten.

Het Natuurcentrum neemt dan deel aan de internationale vogelteldag Euro Birdwatch 2018. In meer dan 35 landen in heel Europa worden op deze dag trekvogels geteld. In Nederland gebeurt dit op meer dan 150 telposten, waaronder de bekende Katwijkse telposten Savoy en De Puinhoop . Ook vanaf de nieuwe locatie van het Natuurcentrum Katwijk (hoek Boulevard/Voorstraat) wordt geteld.

Voor de Euro Birdwatch 2018 gaat het Natuurcentrum Katwijk op zaterdag 6 oktober om 08.00 uur open. Is er goede vogeltrek (en dat is sterk afhankelijk van het weer), dan worden er korte excursies gemaakt over het schelpenpad door de zeereep naar de ongetwijfeld bemande telposten Savoy en/of de Puinhoop. Maar ook met slecht weer en weinig of geen vogeltrek is iedereen welkom. Er zal die ochtend een informatiestand zijn van de Vogelclub Katwijk, de Werkgroep Berkheide en Stichting Duinbehoud, waar van alles verteld kan worden over het fenomeen vogeltrek, waar een presentatie draait en waar men literatuur kan inkijken en kopen.

Het najaar, en met name de maand oktober, is dé tijd van het jaar om recordaantallen vogels te zien. Veel vogels die bij ons hebben gebroed zijn al weg naar het warmere zuiden. Maar vanuit het noorden komen vogels naar ons land om te overwinteren, of ze trekken door ons land verder naar het zuiden. Vorig jaar werden in Nederland tijdens de Euro Birdwatch 2017 in totaal 246.189 vogels geteld, onderverdeeld over 199 soorten in totaal. Spreeuw, vink en graspieper vormden de top 3. Vogelbescherming Nederland coördineert de Nederlandse deelname en maakt op zaterdagavond de top 10 van meest getelde trekvogels van deze editie van Euro Birdwatch bekend.