Lezing Leo Jalink: expeditie Spitsbergen

Lezing Leo Jalink: expeditie Spitsbergen

Wanneer?  afgelopen vrijdagavond 26 oktober. Waar? Jan Verwey Natuurcentrum.

We hebben twee keer 50 minuten geboeid zitten kijken naar de foto’s en geluisterd naar de verhalen van Leo Jalink. Het was heel interessant en bij tijden ook heel spannend door de wederwaardigheden met ijsberen. Verder staken we veel op van het leven van het Spitsbergenrendier (een aparte soort) en sommige vogelsoorten, zoals de Grote Burgemeester, volgens Leo een echte rover!

De onderzoekers (en wij) waren verrast door de paddenstoelenrijkdom in het Arctische gebied. Bij diverse bezoeken in verschillende jaren werden er steeds meer gevonden. Het begon met 35; nu zijn er 410 soorten geregistreerd.

“De bomen staan in de schaduw van de paddenstoelen”. Ja, er zijn bossen op Spitsbergen! Bossen van Poolwilgen. Die worden slechts 2 cm hoog. Terwijl de paddenstoelen, vaak dezelfde als op het vaste land van Europa, dezelfde grootte hebben als bij ons. Het is bekend dat bij de van oorsprong aanwezige begroeiing een reeks van schimmels, mossen en algen horen, zo ook bij de Poolwilg. Veel soorten wilgen delen dezelfde organismen die in symbiose of als parasiet met de wilg leven.

Iedereen was enthousiast over de vele wetenswaardigheden van deze avond, kan ik toch wel zeggen!

Sam van der Meij