Lezing door Jos Blakenburg

Lezing door Jos Blakenburg

Lezing door Jos Blakenburg over de Slechtvalk op 26 januari 2018.

Doorgaans wordt de Slechtvalk geassocieerd met de term “snelste (roof-)vogel”, maar de werkelijke snelheid is slechts te schatten. Zo variëren de schattingen van 280 tot 400 km per uur, in duikvlucht wel te verstaan. Maar Jos Blakenburg was getuige van een staaltje van de snelheid. Twee Houtduiven vlogen langs een op een hoge uitkijkpost zittende Slechtvalk. De valk zag het even aan en “besloot” toch maar de achtervolging in te zetten. Houtduiven zijn snel, maar de valk had binnen no time met gemak de duiven ingehaald.

Zulke en andere wetenswaardigheden hebben zo’n 55 toehoorders en –kijkers meegekregen. Jos is een enthousiast verteller over zijn “werk” en we kregen ook veel feiten en statistieken te zien, waaruit bleek dat het zo goed gaat met de Slechtvalk, dat er woningnood heerst. Nou, dat wilden we wel horen natuurlijk. Er werd uit de zaal dan ook de vraag gesteld of er bij “ons ziekenhuis” ook niet een kast kon komen. Dat moet dan onderzocht worden, maar er is in elk geval werk aan de winkel.

Sam van der Meij       foto: Jos Zonneveld

P.S.: De Torenvalk is op de Rode Lijst geplaatst. We zijn actief (Hein Verkade) bij de huisvesting van zwaluwen en mussen. In Noordwijk e.o. is ook wel plek te vinden voor Torenvalkenkasten… Een taak voor onze vereniging?