Grote 5000-soortenjaar Lentetelling

Grote 5000-soortenjaar Lentetelling

Grote 5000-soortenjaar Lentetelling, 26 mei Meijendel

In 2018 wordt geprobeerd met inzet van honderden amateur-specialisten de biodiversiteit van het Nationale Park Hollandse Duinen zichtbaar te maken. Het 5000-soortenjaar zorgt er niet alleen voor dat meer mensen dan ooit naar de natuur in Nationaal Park Hollandse Duinen kijken maar leidt ook tot aandacht voor allerlei ‘vergeten’ dier en plantengroepen. Slakken, paddenstoelen en insecten krijgen vaak minder aandacht dan vogels en zoogdieren maar zijn cruciaal voor het slagen van het 5000-soortenjaar.

Eerste mijlpaal bereikt
De extra aandacht voor deze groepen heeft ervoor gezorgd dat al op 20 april de grens van 2500 soorten is bereikt. Onder de verzamelde gegevens zitten veel waarnemingen die voor de beheerders van belang zijn. Minder belangrijk voor beheer maar wel reuzenleuk zijn de nieuwe soorten voor Nederland die gevonden zijn.

Lentetelling op 26 mei
Op 26 mei vindt de grote 5000-soortenjaar lentetelling plaats in Meijendel. We hopen dan zoveel mogelijk waarnemers uit de regio maar ook uit de rest van het land bij elkaar te brengen. Iedereen kan lekker zelf op pad gaan maar je kan je ook aansluiten bij een van de 15 excursies die georganiseerd worden. Een ideale gelegenheid om een keer op pad te gaan met regionale kenners van bijvoorbeeld bijen, strandleven of paddenstoelen. Duinliefhebbers uit het Kennemerland zijn van harte uitgenodigd om een keer bij de zuiderburen te komen kijken.

Voor iedereen die zich tijdig opgeeft staat een lunch klaar. Opgeven kan via https://5000soortenjaar.nl/agenda/lentetelling. Hier is ook meer informatie over het programma te vinden. Alle beginnende of gevorderde waarnemers zijn van harte welkom, het maakt niet uit of je jong, oud beginnend of gevorderd bent – als je maar een gezonde interesse in natuur hebt!

Zien hoever we al zijn?
https://hollandseduinen.waarneming.nl/5000.php
https://5000soortenjaar.nl/