excursie naar het Panneland

excursie naar het Panneland

Van: F.P.Scheenstra
zondag 27 januari 2019

Met z’n vijven stonden we in donker hondenweer op de parkeerplaats in Noordwijk. Er zijn met dit weer weinig vogels te spotten en je kan ze slecht zien, dus besloten we de excursie af te lassen. Ik ben naar het Panneland gereden om te kijken of daar nog überhaupt iemand kwam opdagen, maar er stonden toch 5 diehards vol verwachting te wachten. Ook Clarence van de vroege vogels wandelingen in de AWD wilde een keer met ons mee. Het werd ook al een beetje lichter, dus besloten we toch te gaan.

Eerst stonden we stil bij een aantal bomensoorten die aan verschillende kenmerken te herkennen zijn in de winter. Bij de plek waar de oude boerderij Panneland heeft gestaan, staan een paar mooie lindes met rode verspreidstaande en afwisselende knoppen. Hier zit ook nog een ring in de tweede boom waar vroeger het paard met de kar na het schelpenvissen aan vast werd gemaakt. De keuterboeren in het duin hadden het niet makkelijk en moesten ook bijverdienen als helmplanter, jachtopzichter of als schelpenvisser. Ondertussen was het droog geworden en gingen we naar het Eiland van Rolvers, waar vroeger de boerderij van de gelijknamige familie heeft gestaan.

Op het eiland liepen we langs het water richting het zuiden en konden mooi Brilduikers zien en het verschil tussen de vrouwtjes hiervan en de vrouwtjes van de Kuifeenden. Langs de Strontige pan en laten zien en verteld dat het binnenste van Pitrus dat daar stond gebruikt kan worden als lont voor olielampen. Vervolgens over de dam naar de Kattenberg waar een Houtsnip wegstoof. Bij de Zwanenplas weer Brilduikers, Slobeenden en veel Tafeleenden en Krooneenden die mooi van dichtbij te zien waren. Verder zagen we een hele witte Buizerd waar sommige een Visarend in zagen.

Tenslotte begon het weer hard te regenen dus snel de pas er in naar het haardvuur van de Boshut ’t Panneland waarbij we nog een enkel roodborstje en in elkaar gekropen Knobbelzwanen ontwaarden.

Frank-Peter