Excursie Leeuwenhorst

Excursie Leeuwenhorst

Van: Jelle van Dijk
zaterdag 23 februari 2019

Begunstigd door heerlijk weer gingen 20 liefhebbers (en een lief hondje) op stap vanaf de ingang aan het Westeinde. Het eerste traject voerde door Nieuw-Leeuwenhorst, gelegen tussen Westeinde en Gooweg en in beheer bij het Zuid-Hollands Landschap (ZHL). Dat het voorjaar is begonnen merkten we aan de geluiden van Boomklever, Holenduif, Grote Bonte Specht, Roodborst en Koolmees. Op en bij de oude vuilstort van Noordwijkerhout zagen we honderden Gewone sneeuwklokjes staan. Ook de Italiaanse aronskelk stond hier met enige tientallen planten. Bij het kijkscherm aan de oostzijde van de grote vijver vertelde Hein Verkade ons over de geschiedenis van de vijver en de ontwikkeling van de vogelstand. Zelf telde hij eens 900 watervogels op deze plek. Dat aantal haalden we vandaag in de verste verte niet, maar wel konden we fraai soorten als Kuifeend, Krakeend, Wintertaling en Slobeend bekijken.

Na het oversteken van de Gooweg liepen we eerst door het vroegere eikenhakhoutbos, om daarna verder te gaan in Klein-Leeuwenhorst, particulier bezit van gravin Van den Bosch.

Na ook de Leeweg overgestoken te zijn, kwamen we in Oud-Leeuwenhorst. Hier zal in de komende jaren veel veranderen. In het kader van het project “landgoed Oud-Leeuwenhorst” zal een groot landhuis in de stijl van de achttiende eeuw op de plek van de vroegere boerderij worden gebouwd. Hierin zullen luxe appartementen worden gerealiseerd. Langs de vroegere oprijlaan, een weggetje van bijna 800 jaar oud, zullen twee grote villa’s worden gebouwd.

Langs de oprijlaan zagen we het Klein hoefblad in bloei staan. De fraaie groeiplaats van Gele anemoon langs deze weg, de enige groeiplaats in de regio, is helaas geheel onder een laag zwarte grond verdwenen. Veel Kleine brandnetels zijn er voor teruggekomen.

De wandeling werd voorgezet over de Bronsgeesterweg om vervolgens af te slaan naar de Sparrenlaan. Sparren hebben hier nooit gestaan. Het was een laantje met Grove dennen, waarvan er nu nog enkele te zien zijn. Na de Gooweg weer overgestoken te zijn, liepen we via de Hoogweg terug naar ons startpunt aan het Westeinde.
Jelle

Foto’s: Jelle van Dijk en George Hageman