De Seychellen door de ogen van de natuurliefhebber.

De Seychellen door de ogen van de natuurliefhebber.

Van: Sam van der Meij

Phelsuma astriata semicarinata
Phelsuma astriata semicarinata foto: Rogier van Vugt

zaterdag 23 februari 2019

Op vrijdagavond 22 februari hebben we kunnen genieten van de lezing over de eilandengroep de Seychellen. Een lezing die het waard was om er andere dingen voor opzij te zetten.

Rogier van Vugt nam ons op zeer onderhoudende wijze mee naar die tropische eilanden in de Indische oceaan, ten noordoosten van Madagascar. Hij is beheerder van de geconditioneerde kassen in de Leidse Hortus. Voor zijn werk gaat hij, samen met partner Petra Sonius, naar afgelegen gebieden om zeldzame en soms nieuwe soorten te zoeken, waarbij zij het nuttige met het aangename verenigen. Op de Seychellen komen nog veel endemische soorten voor, maar ook de invloed van de explorerende mens heeft zijn sporen nagelaten. Bijzondere palmen, varens (beide met reusachtige bladeren) en orchideeën, maar ook endemische vogels passeerden de revue. Bij de zoektochten daarnaar moesten Rogier en Petra niet bang zijn om door de modder te banjeren en mistige, glibberige berghellingen op te klauteren.

De autoriteiten doen hun best om de natuur zoveel mogelijk in de originele staat terug te brengen. Katten, ratten en ook verwilderende uitheemse planten worden zoveel mogelijk verwijderd. Op sommige eilanden, waarop de alleen daar voorkomende soorten landschildpadden uitgeroeid zijn, worden aanverwante soorten uitgezet. Bijna uitgestorven vogels nemen door diverse programma’s weer toe.

Hier en daar gaat de toerist vóór, maar die brengt daardoor geld in het laatje ten bate van natuurherstel.

Al met al een erg leuke lezing, die u ook had kunnen bijwonen! En dat helemaal gratis!

Sam