Excursie Kop van Noord-Holland

Excursie Kop van Noord-Holland

Van: Jos Zonneveld
zondag 25 november 2018

Zou het wel of niet doorgaan, dat was deze week de issue, vrijdagavond pas 1 deelnemer, gelukkig kwamen er nog twee bij op de vrijwilligersavond en zaterdag nog een. Maar ook zaterdag nog een afmelding, dus uiteindelijk waren de diehards van deze excursie: Gab, Jos , Frank-Peter, Marisca, Tineke, Marinka en Ingrid.

De weersvoorspellingen waren: de hele dag bewolkt, fris, zo’n 4-5 graden en weinig wind. Vanaf de parkeerplaats om 8 uur vertrokken Als eerste stop de putten bij Camperduin, waar deze zomer ontzettend veel Grote Sterns hun nest hebben gehad, op de schelpeneilandjes die in dit gebeid zijn aangelegd. Uiteraard was daar, behalve een informatiebord nu niets meer van te merken. Daar zagen we Kluut, Scholekster Slobeend, Torenvalk, Sperwer, Brandgans, Watersnip en Dodaars.Ook even de duinenrij afgelopen richting het strand, daar zagen we nog een Graspieper, een tiental Futen en bruinvissen.

De tweede stop was aan de noordkant van de petten, daar een Wulp, Dodaars, Oeverloper, Kolgans, Smient en Bonte Strandloper. Onderweg in de Harger en Pettemerpolder een 100 tal Kolganzen, Kievit, een naar schatting 15-200 Goudplevieren. Een paar deelnemers dachten een Smelleken te zien zitten in de polder, laten we het maar houden op, de wens is de vader van de gedachten, toen hij opvloog bleek het gewoon een Torenvalk te zijn!!

De weg langs het Zwanewater bij Callantsoog genomen en net voorbij Callantsoog rechtsaf een weggetje in, richting de karnemelkplaats, een nieuw natuurgebiedje. Heel mooi in beeld kwamen Wintertaling, een mooie man Pijlstaart, Bergeend, Krakeend en Bergeend. Daarna doorgereden richting Balgzand, alwaar een drietal Zwarte Ruiters en een Lepelaar werden gezien. Onderweg naar Den Oever een paar velden met duizenden Rotganzen, misschien nog wel ondersoorten ook, maar is door ons niet als zodanig waargenomen.

Tijdens de koffie met wat lekkers of een warme hap werd besloten niet de pier op te gaan bij Den Oever, maar gelijk de weg te nemen naar het Robbenoordbos, omdat volgens waarnemingen.nl daar leuke dingen werden gezien. Welnu dat was zeker het geval, als eerste een Ruigpootbuizerd werd  door Jos waargenomen, vanuit de auto, die liet maar zijn “bidden” zien. Jammer van het donkere weer, maar het enthousiasme van de deelnemers was daar niet minder om!

Even verder in de polder werden vele ganzen gezien, Brandgans, Kleine Rietgans, Kolgans, Grauwe gans en Toendra Rietganzen.

En als kers op de taart een tweetal Roodhalsganzen, al viel het niet mee deze door iedereen met de kijkers/telescopen in beeld te krijgen, gezien het donkere weer viel het “rode ”niet echt op tussen de vele Brandganzen, maar na veel aanwijzingen, toch door iedereen kunnen zien. Dus voor een aantal deelnemers toch een paar nieuwe soorten voor op de lijst.

En als je dan als je thuis bent nog een appje krijgt van een van de deelnemers  “Dank Gab en Jos, het was genieten”, dan maakt dat je dag helemaal goed, en weet je waar je het voor doet, Toch??

 Graag gedaan namens Gab en Jos en tot de volgende keer, dan bij de Delta excursie Zeeland, de 29e december  Zie de strandloper
Foto’s: Jos en Gab
 

foto’s: Mariska