Birdsounds Europa app

Van: Wil Heemskerk <wil.heemskerk@outlook.com>
ma 20-3-2017 11:29

Birdsounds Europe: een heel mooie vogelgeluiden-app voor Android en IPhone

image

Ruim 350 zingende vogels in je hand met de app Birdsounds Europe
Al weken kondigen de vogels de lente aan. Met wat minder ervaring in ‘vogelen’ zou je het zomaar missen. De nieuwe app BirdSounds Europe, samengesteld door natuurgeluidenexpert Henk Meeuwsen, biedt uitkomst. De app is een uniek verzamelwerk met 1314 geluidsfragmenten van in totaal 356 Europese vogelsoorten. Die zijn niet alleen zingend te horen, maar vaak ook alarmerend, of op allerlei manieren roepend om contact, aandacht, seks of voer. Daarmee is de app een ideaal hulpmiddel voor iedereen die zich weleens afvraagt welke vogel hij hoort en wat de boodschap is.
Henk Meeuwsen: “Daarbij is de geluidskwaliteit ongeëvenaard hoog. Je luistert bijvoorbeeld niet naar hoe een boerenzwaluw zou moeten klinken, zoals bij veel andere apps, je hebt een zingende boerenzwaluw in je hand.”

Verrassend, uitgebreid én goedkoop(Euro 4,99)

BirdSounds Europe is een zeer uitgebreide vogelgeluiden-app voor slechts enkele euro’s en met veel verrassende geluiden. Zo blijkt de blauwe reiger, die we vaak roerloos stil aan de slootkant zien staan, bijzonder spraakzaam in de kolonie en een groepje wilde zwanen heeft veel weg van “een blazersensemble dat zijn instrumenten aan het stemmen is.” Dat laatste fragment heeft Henk Meeuwsen, onder andere bekend van Vroege Vogels en de succesvolle natuurfilm De Nieuwe Wildernis, niet zelf opgenomen. Hij heeft voor de app contact gezocht met een twintigtal Nederlandse en Europese “geluidenvangers”. Voor Meeuwsen is het bewerken van prachtige vogelgeluiden van anderen namelijk “bijna net zo leuk als zelf opnemen”.

De hoge kwaliteit van geluid en foto’s nodigt uit om de app niet alleen als naslagwerk in het veld te gebruiken, maar ook om thuis op de bank te genieten van een reeks mooie, bizarre, aandoenlijke of angstaanjagende vogelgeluiden met een totale lengte van maar liefst drie uur en twaalf minuten. 

Positieve geluiden in de testfase

Om vogelgeluiden via een app beschikbaar te kunnen stellen, werkt Henk Meeuwsen samen met softwareontwikkelaar Michel Uiterwijk. Ze maakten in 2012 hun eerste vogelgeluiden-app voor Windows Phone en zijn dat platform blijven gebruiken als proeftuin. Na veel lovende reacties – “kippenvel bij het horen van de bosuil”, “ons zoontje wil regelmatig op de bank ‘vogeltjes luisteren’” of “you guys rock” – lag het voor de hand om de app ook voor iPhone en Android geschikt te maken. Meeuwsen: “nu heeft iederéén de mooiste vogelgeluiden binnen handbereik.”

Meer en uitgebreider

Nu al behoort de app tot de meest uitgebreide apps met Europese vogelgeluiden, maar de komende periode komen er nog meer soorten en geluiden bij. Daarnaast hebben Meeuwsen en Uiterwijk plannen voor diverse andere apps, mede dankzij de samenwerking met stockfotobureau Agami, dat de foto’s voor de app leverde.

Speciale editie voor de Veldgids Vogelzang

De bijzondere kwaliteit van de geluiden in BirdSounds Europe is opgemerkt door KNNV Uitgeverij. Die vroeg Meeuwsen en Uiterwijk om op basis van hun app een app samen te stellen voor bij het recent verschenen boek Veldgids Vogelzang. Het resultaat staat onder de titel Vogelzang in de diverse stores.

Specificaties BirdSounds Europe:click

356 Europese vogelsoorten
1314 geluidsfragmenten
3 uur en 12 minuten geluid
Grootte: 281 MB
Foto bij elke soort
Metadata bij de geluidsfragmenten
Vogelnamen zichtbaar in twee zelf in te stellen talen (uit een lijst van 24)
Sorteervolgorde op naam of verwantschap
Zoekfunctionaliteit
Sublijsten als Recents en Favorites
Verschillende repeat-modes voor de geluiden

Henk Meeuwsen -Birdingapps
Natuurgeluidenexpert

www.birdingapps.com
www.vogelgeluiden.nl