wandeling Berkheide

wandeling Berkheide

Van: Frank-Peter Scheenstra
woensdag 9 sept. 2020

Met z’n tienen gingen we er in de frisse ochtend op uit in Berkheide. Eerst een stukje voedselrijk bos, wat het contrast laat zien tussen de voedselarme vochtige duinvalleien later in de wandeling. Bij het poeltje achter hotel Duinoord kregen de deelnemers een opdracht om naar de boomkikkers te zoeken. Dit werd enthousiast uitgevoerd, maar het mocht niet baten, want er was geen een kikkertje te vinden. Wel waren er mooie polletjes met Parnassia en Heelblaadjes in bloei. Degene die van muntthee houdt kan hier naar hartenlust oogsten want het was net een geurige paarse zee van Watermunt. Ook werd hier Waterpunge en Egelboterbloem ontdekt wat niet meteen herkend werd vanwege de kleine afmetingen.

Vervolgens liepen we naar drogere delen waar het zonnetje ons heerlijk opwarmde. Een roodborsttapuit en Graspiepers werden waargenomen. Teunisbloemen, kaarsen en Bezemkruiskruid kleurde het duin nog mooi geel. Dini wist ons het een en ander te vertellen over de waterwinning van Dunea als werknemer van dit bedrijf. Hierna een heerlijke zonnige plek voor de koffie. Langs een paar kleine plasjes en over de Noordhellingen met zwarte rozenbottels aan de Duinroosjes en een Torenvalk erboven. Hier ook Gewone vleugeltjesbloem, Peperbus en Puntmutswasplaat. De wasplaten hebben een glimmende wasachtige laag en worden ook wel eens de orchideeën onder de paddenstoelen genoemd.

Het laatste deel van de wandeling ging over de zogenoemde Kalahari omdat dit na de afplagging wel een kale woestijn leek. Het zijn nu mooie vochtige duinvalleien met bijzondere duinflora: Zomer- Herfstbitterling, Stijve ogentroost, Fraai en Strandduizendguldenkruid en de uitgebloeide Kruisbladgentiaan. Hier kregen de deelnemers weer een opdracht om naar het kleine Geelhartje te zoeken. Deze keer waren we succesvol en vonden we exemplaren van dit plantje uit de Vlasfamilie. Op de terugweg nog een struik met vitamine C rijke rode vruchtjes van de Zuurbes. Op het zonnige terras van hotel Duinoord werd de excursie afgesloten met Koffie en gebak.

Groet, Frank-Peter

De foto’s zijn van Gab de Croock en Cilka Maas.