Verslag excursie Huys te Warmont

Verslag excursie Huys te Warmont

Van: Frank-Peter Scheenstra
Verzonden: donderdag 18 mei 2017

Op zondag vroeg gingen 14 mensen op pad voor de excursie naar Huys te Warmont. Tegen de verwachtingen in was het een stralende ochtend en omdat we ook ruim de tijd hadden was het een heerlijke wandeling over het landgoed. Meteen kwamen we bij de zeldzame Glanzige ooievaarsbek van de geraniumfamilie, die in de streek steeds meer voorkomt. Daarna vielen we met de neus in de boter bij de broedende Lepelaars in oude reigersnesten: er kwam een lepelaar aanvliegen met zijn bek vol nestmateriaal! Verderop stond in het door de lichtgroene jonge beukenbladeren schijnende licht een grote plek met zeldzame Bosereprijs van de Veronica familie. Langs de sloot kwamen we Oeverzegge tegen met de driekantige stengels en in de buurt van het Huys konden we mooi de verschillen tussen Veld-, Ridder- en Waterzuring zien, waarvan de eerste het beste te eten is. Aan de slotgracht het mooie witte Haarlems klokkenspel, een variant van Knolsteenbreek met dubbele kroonbladeren. Ook hier in de buurt de enige vindplaatsen in de streek van Grote muur en de zeldzame Gulden boterbloem.

Al lopend konden we ook genieten van de vele Zwartkoppen, Boomkruipers en Roodborstjes. Ook Holenduif en Zanglijster werden gehoord. In het water stond nog Kalmoes en weer naar de grond kijkend: Echte koekoeksbloemen, Grote vossenstaart en Spaanse Hyacinten. Op de terugweg kwam de geur van een veldje Daslook ons al tegemoet, waar zeer goed kruidenboter van te maken is.
Na het zien van een prachtige rode Beuk op het vogeleiland kwamen we ook nog de invasieve exoot: Japanse duizendknoop tegen. Tenslotte nog mooi de Gewone salomonszegel in bloei en na een snuif van de heerlijk zoet geurende Pontische azalea’s keerden we weer huiswaarts.

Frank-Peter 

Foto’s Jelle van Dijk en Gerard Oostdam