Starrevaart en De Wilck

Starrevaart en De Wilck

Van: Gab de Croock
zondag 25-02-2018

Op zaterdagochtend 24 februari zijn we met een groep van 11 personen naar de vogelplas Starrevaart en het weidevogelsreservaat De Wilck geweest. Het had de voorgaande nacht redelijk gevroren,  dus het was afwachten in hoeverre de plas dichtgevroren zou zijn. Gelukkig viel dit door de harde noordoosten wind erg mee. Vanaf het plateautje bij de parkeerplaats hadden we een mooi uitzicht over de vogelplas. Door de telescopen konden we goed de Pijlstaarten, Slobeenden en grote groepen Smienten zien, die regelmatig opvlogen. Daarnaast zaten er natuurlijk Grauwe- en Canadese ganzen. Vóór de schuilhut zat een Zwarte Ibis met zijn kop in de veren.

Vervolgens zijn we over het dijkje doorgelopen naar de schuilhut. Door de kou leek het wel een stalen vrieskist. Van hieruit hadden we goed uitzicht op o.a. Brilduiker en de grote groepen Smienten die dichtbij de hut zwommen. De Roerdomp die hier de laatste tijd veel gezien is liet het echter afweten.

Na, tegen de snijdende ijskoude wind gelopen, weer teruggekeerd te zijn bij de auto’s zijn we nog even naar De Wilck gereden. Ook hier veel Smienten die, vanuit de auto, op zeer korte afstand zeer goed waarneembaar waren. Vervolgens werden hier nog enkele dichtbij langsvliegende Grote Zilverreigers gezien, die door de fotografen goed op de foto gezet konden worden.

In totaal niet veel soorten waargenomen maar door het mooie winterse weer was het toch een geslaagde excursie.

Gab            foto’s: George Hageman