Renovatie Noordwijkse Golfclub
Van: Jelle van Dijk
dinsdag 10 sept. 2024
Renovatie Noordwijkse Golfclub
Iedereen die de laatste weken langs het terrein van de Noordwijkse Golfclub wandelde of fietste, zal gezien hebben dat daar ingrijpende werkzaamheden plaats vinden. Een groot deel van het dennenbestand, ruim 800 bomen, is omgezaagd en momenteel (9 september) is men bezig de stammen af te voeren. Dit alles is gedaan om enkele holes in het oostelijke deel van de baan te kunnen verleggen in combinatie met vergroting van de natuurwaarden op de stroken vrijgekomen bosgrond tussen de aangepaste holes. Adviesbureaus hebben aangegeven dat hier na verloop van tijd ‘grijs duin’ zal ontstaan. Hiermee wordt een duintype bedoeld dat zich kenmerkt door een lage begroeiing van planten, mossen en korstmossen.
Over het kappen van dennen in de duinen zijn de meningen nogal verdeeld. In de 60-80 jaar oude dennenbossen van de Noordduinen heeft zich een specifieke flora en fauna ontwikkeld die een wezenlijke bijdrage levert aan de biodiversiteit van onze regio. Het gaat daarbij bijvoorbeeld om paddenstoelen, mossen en broedvogels die in West-Nederland alleen in de duindennenbossen te vinden zijn. Het is te hopen dat Staatsbosbeheer het huidige bosbestand zal handhaven, niet alleen vanwege de specifieke natuurwaarden, maar ook vanwege de grote betekenis voor de recreatie.
Dat op voormalige bosgrond na verloop van tijd een fraaie begroeiing tot ontwikkeling kan komen, bewijst het stuk van de Coepelduynen bij Rinus z’n trap, de toegang vanaf Het Laantje. Hier was tot rond 1964 een dicht dennenbos aanwezig. Door de vraat van het kevertje met de naam Dennenscheerder werd het gehele bos gekapt. Alleen langs het huidige wandelpad en in het duin achter de ESTEC bleven enkele dennen gespaard. Hier heeft het ruim 30 jaar geduurd voordat de massale groei van Wilgenroosjes verdween ten faveure van soorten als Nachtsilene, Grote ratelaar, Gewone vleugeltjesbloem en Wondklaver.
Dat de metamorfose van dennenbos naar ‘grijs duin’ pas na vele jaren zichtbaar zal zijn, is bij de adviesbureaus bekend. Men heeft geadviseerd om door middel van ‘plaggentransplantatie’ vanuit het bestaande ‘grijs duin’ dit proces te versnellen.
Een laatste opmerking over de dennen in het nu open terrein die niet omgezaagd zijn. Deze bomen met een lange stam zonder zijtakken laten zien hoe een Oostenrijkse den er uit ziet die is opgegroeid in een dicht dennenbestand. Een den die van jongs af in het open veld opgroeide, ziet er heel anders uit. Of deze lange stammen er na enkele jaren nog zullen staan, is maar de vraag. Ze hebben nooit de kracht van een westerstorm gevoeld en zijn vermoedelijk daardoor kwetsbaar voor extreme weersomstandigheden.