planten en vogels op Tenerife en Madeira

planten en vogels op Tenerife en Madeira

Lezing door Rogier van Vugt en Petra Sonius; planten en vogels op Tenerife en Madeira.

Op vrijdag 23 februari 2018 deden onze leden Rogier en Petra verslag van een (voor Rogier studie-)reis naar Tenerife en Madeira.

Rogier doet dit regelmatig om zijn kennis als beheerder van de collectie van de Leidse Hortus bij te spijkeren. Petra, zijn partner, gaat dan vaak mee om de plaatselijke vogels, maar ook andere natuurwonderen te fotograferen. Ze vullen elkaar dus perfect aan om een voor iedere natuurliefhebber interessante lezing te kunnen geven.

Het was een TOP-lezing waarbij Rogiers wederwaardigheden bij de zoektocht naar uitgestorven gewaande orchideeën ons rooie oortjes bezorgden.

De “oohh’s en ahh’s” klonken door de zaal van die exotische bloemenpracht! Let wel: alleen de inheemse bloemen en planten zijn voor Rogier interessant! Planten, bij ons bekend als “kamerplanten”, maar ook de gewone melkdistel, komen daar zo groot als bomen voor: ze worden niet gemaaid en opgegeten dus krijgen ze (ook door het zachte klimaat) de kans zo groot te worden.

Petra’s bijkans professionele foto’s van de blauwe vink, de endemische vink, de Westelijke Kraagtrap en de Grielen vielen eveneens bijzonder in de smaak. Aan het eind liet Petra nog een filmpje van een “sluipende” Griel zien, vlak naast de auto gefilmd. Heel bijzonder!

Wij zijn blij dit niet gemist te hebben!

 

Sam van der Meij