Opening noordelijke Randweg Voorhout

Opening noordelijke Randweg Voorhout

Van: Jelle van Dijk
zaterdag 27 aug. 2022

Opening noordelijke Randweg Voorhout

Zaterdag 27 augustus 2022 werd eindelijk de nieuwe randweg bij de Noordwijkerhoek opengesteld voor publiek. Vanaf de weg langs de trekvaart was al ruim een jaar te zien dat er tussen de nieuwe weg en de trekvaart een smal natuurgebied werd ingericht met ondiepe waterpartijen die in verbinding staan met de trekvaart.

Vandaag kon ik eindelijk daar eens een kijkje nemen. Het leverde verrassende plantenvondsten op. In zo’n nieuw terrein kunnen bepaalde soorten in korte tijd heel talrijk worden, maar vanwege de open grond direct na de aanleg, krijgen ook bijzondere soorten de kans om hier als pioniersoort op te treden. Een kleine greep van wat ik hier vanmorgen aantrof: Zonnebloem, Stekelige hanenpoot, Moeraszoutgras, Tengere distel, Perzische klaver, Draadgierst, Kikkerbeet, Kleverige ogentroost, Wilde bertram, Heen, Groot moerasscherm, Knikkend tandzaad, Beekpunge en Waterpunge.

Het terrein is nu nog vrij te betreden. Vanaf het fietspad aan de oostzijde steek je de weg over en stap je over het amfibieënhekje heen. Vermoedelijk zal er binnenkort wel iets van een afrastering worden geplaatst. Meer bijzonderheden zullen in de Strandloper van december 2022 gepubliceerd worden.