Op zoek naar zeediertjes 27 augustus

Op zoek naar zeediertjes 27 augustus

Van: Gab de Croock
zaterdag 27 aug. 2022

Op zoek naar zeediertjes 27 augustus

Om 10 uur vanochtend stond er een bont gezelschap van ongeveer 30 kinderen met ouders te wachten om het strand op te kunnen om zeediertjes te vangen. Onder een half bewolkte hemel liepen we de afrit af, het strand op. Het was bijna laag water,  maar de waterlijn liep te stijl af om de kinderen in zee te laten vissen. Gelukkig was er nog een “kimmetje” waar het wel veilig genoeg was. Naast het “kimmetje” zat een grote groep Kleine mantelmeeuwen te rusten. Gelukkig hadden ze niet alle vis en garnalen opgegeten.

Dol enthousiast vlogen de kinderen met hun schepnetjes op het water af om hun geluk te beproeven. En ja hoor de eerste meldingen kwamen al binnen van een gevangen garnaal, grondeltje tot een klein krabje.
Na ongeveer drie kwartier was het plasje wel leeg gevist en begonnen we aan het grotere werk.
Het kornet werd door Jaap Faber in zee gelaten en de kinderen trokken onder leiding van Jaco en Ruurd aan het lange touw om het net voort te bewegen. Na een kleine 100 meter werd het net uit zee gehaald en geïnspecteerd op de inhoud. De kinderen krioelden om het net om de vangst te bewonderen. Waarschijnlijk werd het net door een school jonge Haringen gehaald, want die waren volop in het net aanwezig.
Nog een keer 100 meter in de tegenovergestelde richting trekken. Dit keer was de vangst hoofdzakelijk Zeenaalden, een Heremietkreeftje, garnalen en enkele krabbetjes.
Mieke Bon, verbonden aan Ecomare, kon de kinderen uitleg geven over alles wat er gevangen werd, zoals bijvoorbeeld het verschil tussen een mannetjes- en vrouwtjes krab.
Na anderhalf uur was het wel genoeg voor de kinderen en werden de spullen opgeruimd.

Dank aan Jaap, Ruurd, Jaco, Inge, Mieke en alle ouders die meegeholpen hebben, op afstand gadegeslagen door Annet.