Najaarslezing Jelle van Dijk

Najaarslezing Jelle van Dijk

Van: George Hageman
za 12-11-2016 01:06

Het zal bijna niemand ontgaan zijn. Al weken met flyers en billboards aangekondigd, de najaarslezing over Jan Verwey door Jelle van Dijk.
De traditionele najaarslezing is een initiatief van vereniging De Oude Dorpskern.
Vanwege het 50-jarig jubileum van onze vereniging was aan Jelle van Dijk gevraagd te spreken over Jan Verwey, bij Noordwijkers vooral bekend van het Natuurcentrum met die naam.
Jelle van Dijk schetste een mooi overzicht van de ontwikkeling van vogelstudie, van schieten en verzamelen, naar observeren en beschermen. De levensloop van Jan Verwey kreeg veel aandacht, waarbij bekende namen als Albert Verwey (zijn vader), Frederik van Eeden, Heimans, Thijsse en Luuk en Niko Tinbergen voorbij kwamen.
In Noordwijk werd vanaf het duin bij Villa Nova, zijn ouderlijk huis, de vogeltrek bestudeerd.
Als zeebioloog werkte hij later vele jaren als directeur van het Koninklijk Nederlands Instituut voor Onderzoek der Zee. (NIOZ)
In 1981 overleed Jan Verwey. Zijn ornithologische bibliotheek werd nagelaten aan de in 1966 opgerichte Vereniging voor Natuur- en Vogelbescherming Noordwijk.
Dat was het begin van het Jan Verwey Natuurcentrum.
Na de lezing waren er lovende woorden van Paul de Vreede, voorzitter van De Oude Dorpskern, van wethouder Marie Jose Fles en van Jaap Eisenga, voorzitter van onze vereniging.