Maria Sibylla Merian in het Cultuurcafé

Maria Sibylla Merian in het Cultuurcafé

MARIA SIBYLLA MERIAN IN HET CULTUURCAFÉ

Over een ondernemende vrouw en de metamorfose van rups naar vlinder

Zondagmiddag 13 november geeft Marieke van Delft, conservator bij de Koninklijke Bibliotheek, een lezing over Maria Sibylla Merian, schrijfster van het meesterwerk Metamorphosis Insectorum Surinamensis.

Tevens is  beeldend kunstenaar Greet Haasnoot te gast. Zij ontwierp het Kleurboek Methamorphosis nadat zij bij Antiquariaat Moby Dick de antiquarische facsimile van Methmorphosis tegenkwam.

Maria Sibylla Merian was één van de grootste vrouwelijke wetenschappers en kunstenaars uit de 17de eeuw, een zeer ondernemende en zelfstandige vrouw. Zij reisde voor Metamorphosis Insectorum Surinamensium (gepubliceerd in 1705)  in 1699 met haar dochter speciaal naar Suriname, waar ze met een bootje de jungle in ging om onderzoek te doen naar de metamorfose van insecten: hoe ontwikkelt een rups zich tot vlinder?

Tegenwoordig wordt zij beschouwd als een zeer begenadigd kunstenaar, maar ook als een empirische wetenschapper, die als een van de eersten het gangbare idee van de spontane generatie van insecten uit aarde naar het rijk der fabelen verwees.
Haar leven en werk worden internationaal onderzocht door botanici, entomologen en historici die zich bezighouden met de geschiedenis van wetenschap, kunst, religie en economie.

Dit najaar is een facsimile verschenen van Metamorphosis naar het origineel uit de Koninklijke Bibliotheek.

Iedereen is welkom zondagmiddag 13 november om 15 uur bij van der MEER/Het Cultuurcafé aan de Keuvel 1 in Noordwijk. De toegang is vrij, wel graag even reserveren via www.hetcultuurcafe.nl