Maaien bij de Noordwijkerhoek

Tengere-distel-Nhoek
Tengere-distel-Nhoek

Van: Jelle van Dijk
vrijdag 1 sept. 2022
 
Vorige week zaterdag werd de nieuwe Noordelijke Randweg van Voorhout feestelijk geopend. Eindelijk was het mogelijk om te zien welke planten zich tussen de weg en de trekvaart gevestigd hadden. Op de website www.strandloper.nl werd gewezen op de enorme variatie aan wilde planten die bezit genomen had van dit nieuwe terrein. Helaas heeft de gemeente Teylingen een deel van dit nieuwe gebied slechts enkele dagen rust gegund. Gisteren, 31 augustus 2022, bleek het deel dat dichtbij de brug ligt, gemaaid te zijn. Slechts een randje langs de watergang was gespaard gebleven. Juist in dit deel stond de zeldzaamste plant van de gehele gemeente Teylingen, namelijk de Tengere distel. Deze soort groeit slechts op enkele plaatsen in ons land, waarvan de groeiplaats op de oude wierdijk van het voormalige eiland Wieringen de belangrijkste is. De gemeente Wieringen heeft dan ook geen kinderachtige maatregelen getroffen deze groeiplaats te beschermen!

Het is onbegrijpelijk dat groenbeheerders een gemaaid veld, dat nu vanwege de droogte vele weken een verdorde indruk maakt, aantrekkelijker vinden dan een kleurrijk veld met een rijke variatie aan wilde planten. Hetzelfde zie je bij bouwterreinen met een rijke flora die regelmatig gemaaid worden en bij wegbermen waar de wilde flora door intensief maaien nauwelijks een kans krijgt.

Van welingelichte zijde hoorde ik dat in ieder geval nog drie floristen in het afgelopen weekend de maaier voor zijn geweest en de Tengere distel hebben zien staan.

Noordwijkerhoek-31-augustus-2022
Heelblaadjes-Noordwijkerhoek
Groeiplaats-van-de-Tengere-distel-op-Wieringen