excursie Randmeren

excursie Randmeren

Van: Jos Zonneveld
maan 27 nov. 2017

Gisteren met 14 mensen de excursie naar de Randmeren volbracht, ondanks de koude en natte berichten toch nog 14 deelnemers!
De eerste stop zou zijn bij polder Arkenmeem, het Nuldernauw, hier werden o.a.  gezien: Wulp.Kievit, Goudplevier, Grauwe Gans, Nonnetje man en vrouw, Pijlstaart, volop Smienten, Tafeleend, Buizerd, Kuifeend, Mariska zag een Havik op de stenen zitten die nog even voor paniek zorgde, toen hij besloot de lucht in te gaan.

Daarna langs de oude Zuiderzeedijk richting het Postiljon hotel om daar te kijken voor Wilde zwanen, maar via de parkeerplaats konden we het scherm niet meer bereiken, en voor de parkeerplaats bij strand Nulde moest fors betaald worden, dus dat hebben we maar gelaten voor wat het was, en overgeslagen.

Dus maar richting vogelweg, waar al een poosje een 1e KJ steppe Kiekendief te zien zou zijn, welnu deze hebben we gevonden, alleen was er een heer in een auto, die deze liever alleen voor hem zelf had, en niet blij was met ons gezelschap, kan ik me toch niet voorstellen, een paar enthousiaste vogelaars, die ook een leuke dag willen hebben met leuke waarnemingen, helaas voor deze meneer!!
Hij besloot maar met veel gas zijn geluk ergens anders te beproeven.

De Steppekiekendief  gaf af en toe een leuke show weg in jagen, en dan dook hij weer de grond op om een tijdje niet te zien te zijn.
Ondanks af en toe even schuilen in de auto voor de regen en hagelbuien toch een mooie waarneming.
Ook kwamen we er achter dat het niet verstandig is om een airco aan te laten staan met de motor uit, toen we wilden vertrekken, was er een auto die geen prut meer had.
Gelukkig waren er nog startkabels in de buurt en na enig steken en draaien, kwam toch de motor weer op gang en konden we de weg vervolgen.
Onderweg dachten we nog de Ruigpootbuizerd te zien, we hadden nog wel foto’s, maar die waren niet duidelijk om de ruigpoot als duidelijke waarneming te noteren, de vogel was stevig gehavend, de staart rafelig en niet goed te zien.
Richting de grote pPaambult bij de Oostvaardersplassen, heel wat Buizerds en Torenvalken onderweg, ook grote Zilverreigers in grote aantallen, nog meer als Blauwe Reigers zelfs.
 
Stonden we nog maar net te blauwbekken op de grote Praambult, werden we warm van de Zeearend die recht over ons heen vloog, een mooi volwassen exemplaar, waanzinnig mooi zo’n vliegende deur!
Verder waren daar nog te zien, een paar Vossen, Raaf, Wilde Zwaan, Kolgans, Grauwe Gans , Brandgans, Kramsvogel en Koperwiek.
Na het opwarmen door de Zeearend nog even de kleine Praambult bezocht, daar werden  verder geen nieuwe waarnemingen gedaan
 
Na even daadwerkelijk opgewarmd te zijn bij het bezoekerscentrum van Staatsbosbeheer van de Oostvaardersplassen met een warme kop soep, nog even de Kluut bezocht, daar in de bosjes zou een Matkop gezien zijn, wij hebben die niet gevonden, wel een Boomkruiper nog gezien,
de Knardijk opgereden naar het bovenwater, daar ook een paar Nonnetjes, een paar Baardmannetjes lieten zich nog heel even zien.
We hebben de Lepelaarsplassen nog even meegepakt, maar dat was eigenlijk vergeefse moeite, behalve een paar Aalscholvers was er weinig te beleven.
Na nog even napraten ieder weer richting huis, toch voldaan na een koude en natte ochtend, met toch niet alledaagse vogels.
 
Gr Jos                        foto’s: Jos Zonneveld en George Hageman