Excursie pier van IJmuiden 27-10-2018

Excursie pier van IJmuiden 27-10-2018

van: Gab de Croock
zondag 28 okt.  2018

Terwijl ik dit stukje zit te schijven is het zondagochtend en mooi weer met een strak blauwe lucht.

Gisterenochtend was het wel anders: een harde noorden winde met regelmatig regen, hagel en onweersbuien. Een groepje van tien vogelaars liet zich niet weerhouden om de excursie naar de pier van IJmuiden door te laten gaan. Eenmaal aangekomen in IJmuiden bleek dat de zuidpier afgesloten was, de golven rolden over de pier heen. Op het strand liepen we langs de nieuwe duinen waar enkele Graspiepers aanwezig waren. Verder  waren er door het gure weer weinig vogels waar te nemen.

Gelukkig was onze plantendeskundige Jelle meegegaan, waardoor we toch een kijk kregen op de flora van dit gebied, waaronder Zeewolfsmelk.  Vervolgens doorgelopen naar het vuurtorentje van de oude pier waar we enkele Steenlopers, Paarse Strandlopers en twee Oeverpiepers konden waarnemen.

Hierna zijn we via de jachthaven naar het Kennemermeer gelopen. Daar werd wel duidelijk wat een rijkdom aan planten dit gebied kent en is het zeker de moeite waard om dit gebied in de maanden juni en juli te bezoeken om een veelvoud aan bloeiende orchideeën te kunnen aanschouwen. Een groep vrijwilligers was al druk bezig om dit gebied “klaar” te maken voor het volgend jaar. Door de open stukken te maaien om de houtige gewassen kort te houden, daar anders het gebied binnen enkele jaren dicht zou groeien. Op het Kennemermeer zat een groepje Tafeleenden. In de bosschages eromheen enkele Koolmezen, Groenlingen en Vinken.

Gelukkig hebben we het bijna de hele ochtend droog gehouden en begon het op de terugweg weer uitgebreid te regenen. Al met al toch een geslaagde ochtend.
Gab

(foto’s Jelle van Dijk en Frank-Peter Scheenstra)