excursie Flevopolder 20-11-22

Van: Jos Zoneveld
maandag 21 november 2022
Zondag met zo’n 20 mensen de excursie gedaan naar de Flevopolder.

Om 8 uur vertrokken en de eerste stop zou zijn Nijkerk, de zeedijk aan het Nuldernauw.
Het was een koude ochtend met op de thermometer -3, maar goed aangekleed, dik in de kleren moest het te doen zijn, de wind was rustig, dus dat viel mee!
Telescopen en verrekijkers in de aanslag, zagen we volop Smienten, Aalscholvers,  Kemphanen en Kieviten op de ondiepe gedeeltes.
Een vrouwtje Nonnetje , Grote Zaagbekken, Kuifeenden, Grote Zilverreiger. Buizerd vloog rond. Een IJsvogeltje kwam een paar keer heen en weer vliegen en kon dus leuk door iedereen worden gezien.
Na de koffie een rondje gereden in de polder, met onderweg veel ganzen, Grauwe Ganzen vooral, met wat Kolganzen ertussen, ook daar Kemphanen en een paar Goudplevieren, Torenvalk en Buizerd.
We hadden gehoord dat er een IJsduiker moest zitten, dus dat werd de volgende stop, even de brug over, want daar was hij ochtends gezien.
De plas inspecteren en vooral Futen Aalscholvers en wat Dodaarsjes werden gezien en daar was dan toch de IJsduiker, best nog ver weg,  dook steeds onder en bleef ook lang onder water.
We zagen dat hij richting de haven/sluis zwom, dus allemaal de auto in, de brug weer terug en rechtsaf richting de strandhuis Nijkerk.
Nu is het daar gelukkig niet zo breed en hij was daar dus geweldig goed te zien, mooi in winterkleed, een nieuwe soort voor een aantal van ons.
Een schitterende waarneming dus en we gingen voldaan verder, op de plas nog een 28 tal Brilduikers, waarvan enkele mannen zich uitsloofden voor de dames.
Een 5 tal Kleine Zwanen zaten tussen een koppel Knobbelzwanen.
Verder de polder in, de vorige dag waren daar een drietal Zeearenden gezien, en een andere vogelaar vertelde dat er verderop een paar zaten.
Nu was er in ons gezelschap een ecoloog, we noemen geen namen 😊 die vertelde dat Zeearenden nooit op een hek zouden zitten, nou de stelling klopte niet helemaal.
We zagen er dus twee, mooie volwassen exemplaren rustig op een hek zitten, schitteren om te zien, wel ver weg , door de telescopen voor een ieder goed te zien, voor de foto’s lastig.
Maar het bewijs is er, en weer zo’n mooie waarneming, alhoewel het wel minder zeldzaam wordt met een toename van het aantal broed paren in Nederland.
Iemand vertelde dat aan de overkant van de plas een koppel gebroed had en twee jongen hadden grootgebracht.
Waarschijnlijk het koppel op het hek.
Ook werden daar nog gezien Torenvalk, veel Smienten, Buizerd en Bruine Kiekendief.
De volgende stop zou worden de Flevopolder in, naar de grote praambult bij de Oostvaardersplassen.
Ook daar twee Zeearenden, die rustig in een boompje en op de grond zaten, weinig beweging zat er in.
Tussen de koeien, een 16 tal Grote Zilverreigers, blijkbaar is er daar een en ander te halen, want wel opvallend zo’n groot aantal.
Groepen Vinken en Putters waren er te zien, tevens een tweetal Blauwe Kiekendief, vrouwen die aan het jagen waren, mooi om te zien .

De laatste stop was bij de kleine praambult, maar daar was niet veel te zien.

Toen begon het zachtjes aan te regenen en hebben we de terugtocht naar huis aangevangen.
Al met al een fijne excursie denk ik, met mooie waarnemingen.
Gr Jos

foto’s: Hanneke Oltheten en Jos Zonneveld