Excursie Driemanspolder 26-02-2022

Excursie Driemanspolder 26-02-2022

Van: Gab de Croock
zaterdag 26 februari 2022

Excursie Driemanspolder 26-02-2022

Vorige week zondag werd de excursie naar de Driemanspolder in verband met het slechte weer afgelast. Omdat de weersvoorspellingen voor die weekend er zeer gunstig uitzagen werd de excursie verplaats naar vandaag 26-02.

De Voorspellingen klopten perfect, met een klein beetje vorst en een strakblauwe hemel vertrok en groep van twaalf leden van onze vereniging vanaf het parkeerterrein om rond en door dit natuurgebied te lopen.

De Driemanspolder is een waterberging om overtollig regenwater op te vangen. Dat was wel te merken, door de vele neerslag van de afgelopen periode stond het water vrij hoog. Vlak bij het parkeerterrein hoorden en zagen we enkele patrijzen die hier jaarrond aanwezig zijn. Op de verschillende plassen zaten o.a. Kuif- Tafel- Krak- Slob- en Bergeenden. Verschillende enkele paartjes Pijlstaarten lieten zich goed zien. Zoals in elke waterrijk gebied werden hier natuurlijk de nodige Grauwe- en Grote Canadese Ganzen waargenomen. Langs de goed beloopbare paden stond het Klein hoefblad ook hier al in bloei. Een Wulp vloog jodelend over onze hoofden. Tevens kwamen enkele honderden smienten in groepen aanvliegen, waarvan een deel op de plassen neerstreek. De eerste Geoorde fuut werd waargenomen, echter nog in winterkleed. In de zuidwesthoek van het gebied is een ondiep drassig gedeelte ingericht. Hier stond een groep van ca. honderd Grutto’s, waaronder ook enkele IJslandse Grutto’s. Bij het bekijken van de foto’s bleek dat er twee geringde vogels tussen zaten, één met een groene ring en één met een oranje ring. We hebben deze echter niet afgelezen. Op de terugweg richting auto’s zwom er een Rosse Stekelstaart op de plas, voor sommige een nieuwe soort.

In totaal werden 48 soorten vogels waargenomen.
Een prachtige ochtend na een periode van onstuimig weer, heerlijk.
Foto’s: Jelle van Dijk, George Hageman, Jos Zonneveld, Sanne en Gab de Croock.