Excursie Berkheide

Excursie Berkheide

Van Frank-Peter Scheenstra
zondag 29 okt 2017

Bij de Soefietempel verzameld, met vrij fris winderig bewolkt weer waar heel af en toe een zonnetje doorheen kwam, waren 21 deelnemers enthousiast om mee te wandelen door het unieke duingebied Berkheide. Eerst een korte uitleg over de tempel: op de plek gebouwd waar een Indiase man zo’n 95 jaar geleden een bijzonder spirituele ervaring had en waar ze ervan uitgaan dat alle godsdiensten uiteindelijk op dezelfde god gericht zijn. De naam van de tempel betekend ‘vervuller van wensen’. Vervolgens naar het zogenaamde zeedorpenlandschap, waar tot eind negentiende eeuw, nog kleinschalig, de beroemde aardappelen ‘duinpiepers’ genaamd geteeld werden. Hierdoor is een speciaal duinlandschap ontstaan met bijzondere vegetatie. We zagen o.a. Duinkruiskruid, Grote tijm, Echt bitterkruid en Akker vergeet-mij-nietje. De Boksdoorn, in de 19de eeuw uit China ingevoerd, was ook te zien; dit is het ‘broertje’ van de tegenwoordig populaire Gojibes bekend als ‘Superfood’.

Hierna konden we vanwege ontheffing van Staatsbosbeheer van de paden af en zagen we een Havik vliegen. Verder ook reeënsporen en de moeilijk van Moerasscherm te onderscheiden Kleine watereppe samen met Grote lisdodde. Ook overal leuke Buntgraspolletjes en de typische zwarte bottels van het Duinroosje die een stuk kleiner is dan de Hondsroos. Op de Duindoorn-(vitamine C bommetjes), Meidoorn-, en Wilde ligusterbessen veel  Koperwieken, spreeuwen en Kramsvogels foeragerend.

Bij het Grote meer aangekomen vielen de vele Slobeenden en Smienten op. Jammer genoeg was er voor het rondje om het meer geen tijd meer, dus gingen we door het winderige open duin terug, waar we nog aardsterren, bloeiende Liggende klaver en veel nog (uit Zuid-Afrika opgerukte) Bezemkruiskruid tegenkwamen. Door de kinderen werden ook konijnenvacht en een leeg eitje van de Zandhagedis gevonden. Bij de parkeerplaats nog Stinkende Ballote, waarna we na een ochtend lekker buiten in het duin weer huiswaarts keerden.

Met vriendelijke groeten,
Frank-Peter

foto’s: Carolien Asberg en Jelle van Dijk