De zomer van 2023 in de A.W.Duinen

De zomer van 2023 in de A.W.Duinen

Van: Wil Heemskerk
maandag 31 juli 2023

De zomer van 2023 in de A.W.Duinen

Na de bloei van het Zandviooltje, verschijnt het gele Muurpeper en kleurt het duin van blauw naar geel. Het vetplantje groeit namelijk in dezelfde biotoop, schraal en zanderig duin. Elk jaar weer met grote groepen in het Boeveld en Ligusterdel van de Stirumsduinen.
Gelukkig ook weer wat vlindersoorten kunnen waarnemen en op de foto gezet.
De aantallen zijn nog zeer laag, maar gelukkig nog niet verdwenen.
Blauwe Reiger,
Net, terwijl ik een korte pauze nam en rustig mijn koffie dronk, lande er vlakbij een Blauwe Reiger. Hij liep direct met grote stappen naar de oeverkant van het Nieuw Kanaal. Binnen twee minuten pikte hij een Woelrat uit het riet en werkte hem weg door zijn lange nek. Kort daarna ving hij weer een tweede Woelrat uit de oeverkant. Strekte zich eens uit en liep parmantig verder en ik ook, maar was wel een beetje misselijk.
Futen echtpaar,
Aangekomen bij de Kluten plas zag ik een Fuut met jongen op zijn rug. Dichterbij gekomen, ontdekte ik, dat het twee donsjongen waren, ook een tweede Fuut melde zich al roepend en zwemmend, met een vis in zijn bek. Om het even later te voeren aan zijn jong, wat een prachtige broedzorg is dit.
Kieviten,
Nu al een aantal jaren geleden op het Haasveld het bos is gekapt en er waterplassen zijn blijven staan, komen de Kieviten elk seizoen trouw naar dit gebied.
Deze keer de Kieviten in de vlucht op een rijtje gezet, wat weer een mooi beeld van de flapachtige vleugels geeft, ook op het gehoor zijn ze indrukwekkend te noemen.
Vreemde ontmoeting,
Al struinend door het hoge gras maakte ik twee slapende jonge Vossen wakker, wat suffig keken ze mij aan, om mij weer direct te negeren, druk krabbend bleven zij zitten. Schijnbaar hadden zij veel last van Vlooien en Teken. Hierdoor kreeg ik voldoende tijd om ze te fotograferen. Een paar minuten later gingen zij samen weer verder, mij een beetje verbaasd achterlatend.
Groet, Wil