De Zeetrekpost vernieuwd!

De Zeetrekpost vernieuwd!

Van: Jan Jacobs
zaterdag 23 november 2019
Onze zeetrekpost in de zeereep aan de Kon. Astridboulevard was aan vervanging toe. Deze observatiepost voor zeetrekwaarnemingen dateerde van 1997 en is al die jaren intensief gebruikt. Door opstuiving rondom de hut kwam deze steeds dieper in het zand te staan. Het uitzicht naar zee werd steeds minder door uitbundige helmbegroeiing, maar ook doordat vorig jaar het nieuwe clubhuis van de Kustsurfvereniging recht voor onze post werd geplaatst. De grotere hoogte van deze surfclub dwong ons om het hogerop te zoeken. Ook de kwaliteit van onze zeetrekpost verslechterde de laatste jaren sterk, vooral door houtrot. Het was er niet meer erg prettig toeven en het rook erg muf. De subsidie van het Eneco Luchterduinenfonds gaf onze vereniging de mogelijkheid om een nieuwe zeetrekpost te laten bouwen.
Aannemingsbedrijf N. van Duin uit Noordwijk heeft een nagenoeg identieke zeetrekpost gebouwd. In de werkplaats hebben Jelle, Hein en Jan de gelegenheid gekregen om onder goede omstandigheden de zeetrekppost 2 keer te schilderen.
Donderdag 21 november heeft Van Duin onder supervisie van Simon Büscher, door grond- en afvalbedrijf van der Putten de oude zeetrekpost gesloopt en afgevoerd. Direct daarna is de plek opgehoogd en is een nieuwe betonnen fundering geplaatst.
De nieuwe hut werd daarna vanaf het strand moeiteloos hoog over het terras van het Zuiderbad getild en op de nieuwe fundering geplaatst. In de nieuwe situatie staat de nieuwe hut ongeveer 1,5 meter hoger. De foto’s spreken voor zich. We hebben nu weer volop uitzicht over zee. En we kijken weer ruim over de surfclub heen.
In het voorjaar krijgt de zeetrekpost nog een extra schilderbeurt. Ook overwegen we om de buitenkant weer te bekleden met hardhouten schroten voor extra bescherming. Het rest ons nog om rondom de post opnieuw helm aan te planten.