Verslag excursie Waverhoek , Landje van Geijsel en Abcoude

Verslag excursie Waverhoek , Landje van Geijsel en  Abcoude

Van: Gab de Croock
zondag 19 maart 2023

Verslag excursie Waverhoek, Landje van Geijsel, Abcoude 18-03-2023.

Met een groepje van 12 personen vertrokken we met een heerlijk ochtend zonnetje richting Waverhoek.
De Waverhoek is een plasdras gebied dat in 2006 is ingericht door een aantal weilanden onder water te zetten.
Direct bij de P-plaats werden we verwelkomd door de eerste Blauwborst, die heerlijk in het riet zat te zingen. Via een drassig pad zijn de rietlanden en plassen goed te bekijken. De Rietgors liet zich goed zien en horen. Men dacht in een boompje een Paapje aan te treffen, later bleek dit toch een Roodborsttapuit te zijn. Op en in het water werden enkele Grutto’s, Tureluurs, Wintertalingen, Slobeenden en Bergeenden waargenomen.
 
Vervolgens zijn we via een kronkelweg langs de Oude Waver naar het Landje van Geijsel gereden. Dit gebied staat bekend om het grote aantal Grutto’s die in het voorjaar op een ondergelopen weiland samenkomen. Daar aangekomen bleek dit inderdaad het geval te zijn. Naast een grote groep Grutto’s werden ook enkele Kemphanen, Watersnippen en twee Lepelaars gesignaleerd.
 
Hierna zijn we via de polder naar Abcoude gereden. Midden in het stadje ligt het Hugo de Vriespark dat bekend staat om zijn stinzenplanten. Bij het lezen van het woord “park” moet eerder gedacht worden aan een grote tuin. Echter  qua het grote aantal soorten stinzenplanten dat er aangetroffen werd mag het toch wel een park genoemd worden. De volgende soorten stonden volop in bloei: Vroege sterhyacint, Oosterse sterhyacint, Zomerklokje, Vingerhelmbloem, Bonte krokus, Japans hoefblad, Gevlekte aronskelk, Italiaanse aronskelk, Sneeuwklokje, Daslook en de Blauwe anemoon. Zeker de moeite waard dus.
 
Ondanks de aangekondigde buien hebben we toch een heerlijke zonnige ochtend gehad, waarbij genoeg te zien en beleven was.

Groet, Gab

fotoseries: George Hageman, Jan Hendriks en Gab de Croock