Wandeling Leeuwenhorst

Oprijlaan Oud Leeuwenhorst

 
Van: Jelle van Dijk
Zaterdag 20 nov. 2021

Het was vandaag een bijzonder sombere dag, maar dat had geen enkele invloed op het humeur van de wandelaars. Vanaf de grote parkeerplaats langs de Gooweg liepen we eerst via het speelbos naar het verlaten volkstuincomplex dat tegen de N2106 ligt. De gemeente heeft toestemming verleend om hier een flink zonnepark aan te leggen, hoewel de provincie dit sterk ontraadde. De provincie Zuid-Holland is geen voorstander van zonneparken in natuurgebieden en op landgoederen.
Hierna ging het via de Leeweg richting Noordwijkerhout. In de berm zagen we bijzondere sneeuwklokjes in bloei staan. Deze soort (Galanthus reginae olgae) bloeit in het najaar en komt in het wild voor in ZO-Europa. In het najaar zie je alleen de stengel met een bloempje en het blad verschijnt in het voorjaar. Vermoedelijk is deze groeiplaats ontstaan door het weggooien in de berm van een partij afgekeurde bolletjes.
Via een slingerend bospad kwamen we op de oude oprijlaan van Oud Leeuwenhorst. We gingen naar de plek waar enkele jaren geleden nog een boerderij stond en waar binnen enkele jaren een appartementencomplex zal komen in de vorm van een landhuis uit de 18e eeuw. Ook buiten het oude abdijterrein, op de plaats van de vroegere kloostertuinen, zullen enkele landhuizen verrijzen.
We liepen vervolgens verder over de Bronsgeesterweg, dronken koffie bij het bankje met uitzicht op landhuis Klein Leeuwenhorst, en sloegen hierna af de Sparrenlaan in. Langs dit laantje hebben nooit sparren gestaan, maar wel oude Grove dennen, waarvan er nog een tiental hun bestaan tot op heden hebben weten te rekken.
Na het oversteken van de Gooweg liepen we verder via het hekje van Nieuw Leeuwenhorst. De route voerde verder langs de vijverberg met de spiegelvijver waarna we bij de grote vijver aankwamen. Onderweg zagen we een boomstam met nog verse Echte judasoren en een berk met een geweldige Berkenzwam. Bij het kijkscherm zagen we van dichtbij Meerkoet, Aalscholver, Kuifeend, Krakeend, Wintertaling en Slobeend. Na nog even gekeken te hebben bij de aanplant van Tongvarens en Koningsvarens waren we na ruim twee uur wandelplezier weer terug op de parkeerplaats.

koningin Olga sneeuwklokje Leeweg
Nieuw Leeuwenhorst
Echt judasoor Nieuw Leeuwenhorst
Berkenzwam Nieuw Leeuwenhorst