Vogeltrek en Damhertenbronst

Vogeltrek en Damhertenbronst
Spreeuwen

Vogeltrek en Damhertenbronst in de A.W.Duinen

Van: Wil Heemskerk
zaterdag 22 oktober 2022

September, grote zwermen Spreeuwen trekken over het middenduin.
Veel jonge Spreeuwen vliegen mee met de groep, goed herkenbaar zijn ze met hun opvallende vaalbruine kop. In het grasrijke duingebied wemelt het van de sprinkhanen en spinnen. Op- en aanvliegend doen ze zich al kwetterend te goed aan deze voedselbron. Opvetten is nu belangrijk voor de vogels, zeker als ze zuidwaarts doortrekken, om de komende winterkou voor te blijven.
Oktober, komt de Damhertenbronst weer goed op gang, vanaf de ingang het Panneland hoor je al het burlen, er op af lopend naar het Zegveld, hoor en zie je het spektakel van nabij. Veel brontskuilen ruik en zie je in dit gebied, gelegen naast de grote Arena van de verboden Graaflandsbergen.
De brontskuil wordt regelmatig door het Damhert met urine besproeid en hij wentelt zich in de kuil. Ook zag ik, dat hij met zijn gewei het zand uit de kuil, op zich gooide en dat allemaal om de hinden te bekoren. De hoge boomtakken raakt hij met zijn reukklier op zijn kop aan, om het te merken. Regelmatig breken er ook gevechten uit, om hun plaats in zijn territorium te behouden.
Herfst, er gebeurt meer dan je denkt, het blijft een boeiend jaargetijde.

Groet, Wil