Vogels vliegen weer af en aan in de Polders Poelgeest

Van: Wil Heemskerk
donderdag 19 maart 2020
Elk jaar in maart zijn ze er weer, de voornamelijk ruim 500 IJslandse Grutto’s.
Ze verzamelen zich in de Veerpolder, waar ze midden in de ondiepe plas veilig kunnen uitrusten, om in de loop van april weer in noordelijke richting te vertrekken.
Niet alleen de Grutto’s verblijven hier, maar ook vele andere watervogels. Met regelmaat komen ook de prachtige Lepelaars, hier om te rusten en te vissen. De 5 lepelaars op de foto zaten hun veren weer te ordenen en te poetsen, bijzonder om te zien hoe ze dat deden met hun grote lepelsnavels.
De witte statige Grote Zilverreiger was druk aan het foerageren door het water, op zoek naar prooi hij is wel erg bescheiden en laat zich vaak verjagen door de brutale ganzen.
Grauwe Ganzen en Canadese Ganzen hebben vaak ruzie over hun broedplek, komen ze te dicht bij elkaar dan breekt de hel los. Gelijk in de aanval, met grote vaart vliegt de bewaker van het nest de indringer aan, die er dan wijselijk snel vandoor gaat. De agressie verdwijnt dan snel, mede door het vleugelwieken, veren schudden en klaar voor de volgende indringer.
Verder nog de mooie sierlijk Kluut. Hij is een van de mooiste watervogels vind ik. Bergeenden met hun harde kleuren en rode snavels, het mannetje met een knobbel op zijn snavel voor het verschil, mogen er ook zijn.
Het is een mooie plek om te genieten van het vogelen, een welkome hobby in deze zorgelijke tijd.

Veel vogelplezier gewenst.
Groeten, Wil