Slechtvalk broedt op toren Leeuwenhorst

Slechtvalk broedt op toren Leeuwenhorst

Van: Gab de Croock
vrijdag 6 maart 2020
Zoals ik al in een stukje schreef is op 22 januari dit jaar door Rob Jansson en mij een slechtvalkennestkast geplaatst op de toren van NH Hotel Leeuwenhorst.
Een beetje sceptisch of we niet veel te laat waren en of de toren niet te laag was, werd toch besloten om dit te realiseren.
Op mijn verzoek om waarnemingen van Slechtvalken rond de toren te melden is geen reactie gekomen en op waarnemingen.nl stonden ook geen waarnemingen rond de toren vermeld.
Zelf was ik ook al enkele keren wezen kijken, maar echter zonder resultaat.
Vandaag was het eindelijk eens rustig droog weer met een zonnetje, daarom besloot ik de toren even in de gaten te houden.
Na ongeveer 10 minuten kwam er een Slechtvalk aanvliegen en deze ging op één van de steunzenders van de toren zitten. Jammer genoeg niet op het door ons geplaatste plateau voor de nestkast.
Achter mij hoorde ik het “miauwen” van een Buizerd boven het Leeuwenhorstbos en langzaam cirkelend kwam deze Buizerd steeds dichter bij de toren. Plotseling vliegt de Slechtvalk vanaf de steunzender naar het plateau en begint hard alarmerend te roepen. Tot mijn verbazing zie ik dat uit de nestkast nog een Slechtvalk komt en samen vliegen ze op de Buizerd af en vallen deze met prachtige duikvluchten aan, waardoor de Buizerd snel de benen neemt. Met een snel kloppend hart van opwinding bel ik Rob en Jelle van Dijk die ook snel ter plaatse zijn om de vogels te aanschouwen.

Eén van de Slechtvalken gaat weer op de steunzender zitten en vliegt regelmatig een rondje om daarna weer op de toren plaats te nemen. Terwijl deze vogel even niet aanwezig is durft een Kauw, bij de ingang van de nestkast, heerlijk uit de wind en in het zonnetje plaats te nemen. Plotseling komt één van de Slechtvalken aanvliegen, neemt een duikvlucht, schiet omhoog en plukt de Kauw van de toren. Al luid schreeuwend wordt de Kauw een honderd meter meegenomen in de klauwen van de Slechtvalk en boven de bollenvelden weer losgelaten. Duidelijk territoriaal gedrag van de Slechtvalk.

Bij bestudering van de foto’s blijkt het mannetje geringd te zijn met B-PHP, het vrouwtje is ongeringd.

Een top middag. Nu maar hopen dat het broeden goed verloopt en we over enkele maanden jonge Slechtvalken op het plateau zien zitten en rond de toren zien vliegen.

Gab