Puinhoop in de kastjes

Puinhoop in de kastjes

Hoi allen,

Bijgevoegde foto van kastje G is tekenend voor de puinhoop in de kolonie aan de Douzastraat. Er liggen vier eitjes los in de kast en de vogels broeden op het vijfde ei.

Uiteindelijk gaat het maar bij één paar normaal in kastje A, die hebben nu twee jongen. In de derde kast E vermoed ik dat er andere vogels in zitten. Daar liggen twee eitjes in de kom, en daar zit af en toe een vogel op te broeden, maar vaak uren achter elkaar niets. Deze vogels zijn veel buiten en vliegen vaak in en uit, een aanwijzing dat het eigenlijk een niet-broedend paar is. Van het originele paar is zeker een vogel verdwenen, maar gezien het gedrag lijkt ook de andere vogel nieuw. Dan het vierde paartje in C. Daar was één vogel van teruggekeerd uit Afrika. Na twee weken kreeg deze een nieuwe partner, maar die vloog na één dag het verkeerde kastje binnen met een gevecht tot gevolg. Daarna verdwenen beide vogels. Dus dit jaar maximaal drie jongen die vliegvlug kunnen worden tegen acht vorig jaar.

Maar niet getreurd, het gaat de gierzwaluwen in Noordwijk-Binnen als geheel goed! We inventariseren het hele dorp dit jaar weer. We zitten nu al op 170 invliegplaatsen en hebben echt nog niet alles. Ter vergelijking, de afgelopen 30 schommelde de totale populatie steeds tussen de 148 en 178 invliegplaatsen. Het blijkt dus een heel stabiele populatie.

Groeten

Hein