Lezing Bijzonder Berkheide

Lezing Bijzonder Berkheide

Van:Sam van der Meij
27 maart 2018

Helaas is-ie een beetje groot en zwaar, het naslagwerk Bijzonder Berkheide. Anders zou je hem onder je arm mee moeten nemen als je in de Kattukse Zuidduinen, die eigenlijk Berkheide heten, gaat wandelen. Alles, echt àlles wat je in Berkheide kan vinden wordt uitgebreid beschreven, meestal met foto, in “Bijzonder Berkheide”. Het is niet alleen een veelzijdig natuurboek maar ook een geschiedenisboek. De grote invloed van de waterwinning, het gebruik door de Katwijkzeese bevolking en de oorlog (o.a. de Atlantikwall) en de recreatie worden behandeld, met “nooit geziene” afbeeldingen.

Vrijdag 23 maart jl. gaven twee hoofdredacteuren Gerrit van Ommering en Gijsbert van der Bent er een “duo-lezing” over. De derde redacteur, René van Rossum, zat in de zaal.

Op de vraag wie het boek al had aangeschaft stak 75% van de ca. 75 toehoorders de hand op. Commercieel gezien was de lezing in Noordwijk dus overbodig, maar desondanks werden we getrakteerd op een “prachtig verhaal”. Er was zelfs een spontaan kwisje planten raden bij een serie foto’s van bijzondere vegetatie.

Zonder dit boek zou je, hoe vaak je er ook zou komen, slechts een klein percentage van de aanwezige natuur zelf ontdekken en van de geschiedenis slechts de huidige verschijnselen zien.

Het is meer een lovend stukje over het boek geworden dan een verslagje van de lezing. Maar je moet zelf maar in Berkheide gaan kijken en vóór je bezoek het boek even raadplegen.

Sam van der Meij