leuk klein nieuws (28)

leuk klein nieuws (28)

Van: Hein Verkade
dinsdag 12 mei 2020

Blauwe Reigers zijn er net als Bosuilen vroeg bij met broeden. Dat geldt voor de meeste, maar niet voor allemaal. Zo zijn er vogels die in West-Afrika overwinteren en later terugkomen. Maar ook jonge vogels die voor het eerst aan het broedproces meedoen. Zij moeten een plekje verwerven in de kolonie en soms een nieuw nest bouwen. Dit zijn dan vaak kleine nesten die er klungelig uitzien. Het voordeel hiervan is dat de jongen later goed zichtbaar zijn (als het bladerdek niet in de weg zit inmiddels). Oude nesten zijn breed en diep en de jongen blijven dan lang uit het zicht. Op de foto zo’n nieuw en laat nest in Offem met twee pubers.

De kolonie is in de loop der jaren flink gekrompen, maar zit de laatste jaren toch weer iets in de lift. De zachte winters werken daar vast aan mee. En dan is er natuurlijk een gebrek aan nieuwe nesten.

Voorlopig is dit de laatste in de serie leuk klein nieuws. Inmiddels verschijnen er gelukkig steeds meer ander berichten op de site. De vereniging komt toch weer een beetje tot leven!
Groet, Hein