Leuk klein nieuws (1)

Van: Hein Verkade
zondag 5 maart 2020

Vandaag prachtig weer om naar buiten te gaan. Om half zeven ben ik in Offem, mijn inventarisatieplot voor broedvogels dit jaar. Het voorjaar hangt in de lucht en dat is te merken. Overal Tjiftjaffen, maar het zijn vooral de Pimpelmezen die zich laten horen vanochtend. Er zingen er zelfs meer dan Koolmezen, en dat is best opmerkelijk.

Als ik achter Offem op het Varkenboslaantje sta is het weldadig rustig, anders dan onder normale omstandigheden. De zangvogels alarmeren, dan kijk je automatisch in de lucht. En ja hoor daar zweeft een Rode Wouw langzaam over de boomtoppen richting noord, een buitenkansje.

Even later  een Bruine Kiekendief over de N206. Mooie waarnemingen maar voor de inventarisatie niet van belang, het zijn geen broedvogels. Dat is wel het geval met de moedereend met 12 piepkleine kuikentjes, net uit het ei. Die worden ingevoerd via de telefoon in Avimap. Dat doe ik ook met een Witte Kwikstaart die vanaf de molshopen jaagt op insecten die ook loskomen met dit mooie weer. Zou hij in het naastgelegen schuurtje gaan broeden dit jaar? Het was een geslaagde morgen.