excursie Landgoed Elswout

excursie Landgoed Elswout

Van: Frank-Peter Scheenstra
maandag 24 april 2023

Met 6 mensen gingen we op een prachtige zondagmorgen op pad naar Landgoed Elswout van Staatsbosbeheer. Dit is een eeuwenoud landgoed waar zo’n 60 soorten Stinzenplanten staan die daar honderden jaren geleden zijn aangeplant, verwilderd zijn en in het ecosysteem opgenomen. Als je door het mooie oude poortgebouw binnenkomt staat daar bij een bezet ooievaarsnest Knikkend vogelmelk wat je ook tussen de bollenvelden in Noordwijk kan vinden. Verderop kleurt de weide van de Pinksterbloemen, Stengelloze sleutelbloemen en Boshyacinten. Langs de slootkant Wilde Kievitsbloemen en Gewone dotterbloemen. Bij de eerste folly, het Zocherprieel, staat een plukje van zeldzame Gulden boterbloem. Een folly is een gek bouwsel op een landgoed wat geen functie heeft maar alleen ter verfraaiing is.
Als we het bos inlopen zingt de Boomklever ons tegemoet, de Grote Bonte Specht roffelt en een Buizerd vliegt weg. Hier staan hele veldjes met Hartblad zonnebloemen, waarna je over de Zwitserse brug Bosanemoon, Gele anemoon en Prachtframboos tegenkomt. Hier zijn de Alpen nagebootst met de beek die een snelstromende rivier moet voorstellen en de bemoste hellingen die moeten doen denken aan de bergweiden en vol staan met Lelietjes-van dalen. Achter het hek is Kraantje-lek te zien en bij de folly Ka-buur drinken we koffie met uitzicht op het grote landhuis, gebouwd in de stijl van een 16de-eeuwse Italiaanse villa. Hier is de komische serie Loenatik van rond de eeuwwisseling opgenomen. Over het bruggetje komen we bij de koetshuizen waar Armbloemig look staat. Op de grote weide verschillende soorten ganzen en een lachende Groene Specht, waarna we een bloem open sneden van de Gevlekte Aronskelk, waar er verschillende van stonden en het was voor het educatieve doel. In deze bloem is mooi te zien dat insecten er doorheen moeten kruipen en er eerst stuifmeel op hun rug wordt afgezet en daarna als ze verder kruipen het stuifmeel van elders op de stampers wordt gedeponeerd. Onder het gezang van de Zwartkop was een veldje mos met mooi paars gekleurde Bleeksporig bosviooltjes in de zon te zien.
Weer een stukje door het bos, waar de bodem bedekt leek met sneeuw door het bloeiende Daslook. Aangekomen bij de Orangerie genoten wij ter afsluiting van een kopje koffie of thee op het heerlijke terras aldaar.
deelnemersfoto: Hans Cornet fotoseries: Frank-Peter Scheenstra en Jos Zonneveld

Groeten, Frank-Peter