Een onstuimige herfst in de A.W.Duinen

Een onstuimige herfst in de A.W.Duinen

Van: Wil Heemskerk
Donderdag 23 nov. 2023

Een onstuimige herfst in de A.W.Duinen

De herfst kwam traag op gang, eerst erg droog en later onstuimig en zeer nat. Het weer heeft in het Engelse bos geen positieve invloed gehad op paddenstoelengroei. Nog nooit zo weinig paddenstoelensoorten gezien in dit bos.
Hier wel een onverwachte ontmoeting met een Egel, die langs het bospad een Slak zat te verorberen, langdurig en hoorbaar krakend wekte hij hem weg. Dit alles zichtbaar overdag, wat weer apart is voor een nachtdier als de Egel. Mogelijk moest hij langer en meer eten om op te vetten voor zijn komende winterslaap.

In de rest van het openduingebied heeft de overvloedige regenval de groei van de Paddenstoelensoorten rijkelijk goed gemaakt. De wasplaten waren in verschillende gebieden te vinden, zoals op het Haasveld, Drift Blauwe Paal en het Groot zwarte veld.

November was er weer de nabronst van de Damherten. Burlen doen de herten dan niet meer, maar van een afstand van 300 meter vangen ze de lucht op van een hinde en jagen er als een dolle achteraan. Heftige taferelen spelen zich hierdoor af, omdat zij zich in een roedel bevindt. Eind november keert de rust weer terug.

Groeten, Wil