Slechtvalken vliegoefeningen


Van: Jan Hendriks
dinsdag 2 juni 2020

Gealarmeerd door het bericht van Gab dat de jongen al uit de nestkast kwamen ben ik er vanochtend even gaan kijken want voor je het weet zijn de vogels gevlogen.
Aanvankelijk wees niets erop dat de slechtvalken nog thuis waren maar na een kwartiertje kwam een ouder aangevlogen en kwam er gelijk een jong al bedelend naar buiten. Helaas voor hem had pa of ma geen voedsel bij zich en negeerde hem volledig. De jonge vogel bleef bedelen afgewisseld met het doen van vliegoefeningen. Hier wat foto’s:

Groet, Jan

Eerste jonge Slechtvalken verlaten het nest

Van: Gab de Croock
maandag: 1 juni 2010

Gisteren was het dan zover, de eerste jonge Slechtvalken hebben het nest verlaten.

Het betreffen de twee jonge mannetjes die vanaf het aanvliegrooster het balkon opsprongen.

Onder het wakend oog van beide ouders lopen ze rondjes over het balkon en een ongeveer 10 cm brede uitstekende rand die rond het balkon aanwezig is. Dat dat niet altijd goed gaat blijkt wel uit het feit dan één van de jongen naar beneden viel, maar toch op eigen kracht, al vliegend, het balkon weer kon bereiken.

Groeten, Gab

Eerste jonge Slechtvalk uit nestkast

Van: Gab de Croock
woensdag: 27 mei 2020

Gisterenavond was het dan zover, de volgende fase bij de Slechtvalken.
Het eerste jong durfde zich net buiten de kast te wagen.
Hij of zij zat op de rand van de opening van de kast en waagde de eerste stap op het rooster.
Het beestje keek om zich heen en vroeg zich waarschijnlijk af wat voor rare wezens er onder de toren stonden.
Na een minuut of 10 was het wel genoeg en ging het weer snel de veilige kast in.
Beide ouders hielden de wacht op de toren.

Groeten, Gab

laatste week vakantie

Van: Jos Zonneveld
zondag 24 mei 2020
De vakantie zit er weer op, een mooie week geweest, wat gevaren, gevogeld en gewandeld.
O.a gevaren met de kano door het Wormer en Jisperveld, een prachtig rustig gebied, nu was er nog geen verhuur van boten dus uitzonderlijk rustig, ondanks het prachtige warme weer.
Genoten van de Grutto’s Kievitten, Kiekendieven en ander spul.
De camera kan dan makkelijk mee, dus wat leuke plaatjes kunnen schieten.
Verder nog een ochtendje AWD, een dagje rijden door de Biesbosch dat viel niet geheel mee wat vogels betreft. Alleen maar ganzen, ganzen en nog eens ganzen, met veel jongen.
Wel de Visarend gezien maar ver weg boven het water zien duiken.
Wel daar leuk de Veldleeuwerik kunnen fotograferen vanuit de auto.
Zie hier een aantal plaatjes van de afgelopen week.

Groet Jos

Meidoorns A.W.Duinen

Van: Wil Heemskerk
maandag: 18 mei 2020

De in bloei staande Meidoorn fleurt de A.W.Duinen weer op.

Prachtige vergezichten,  waar je ook kijkt overal zie je de witte bloesem van de Meidoorn. Dit landschap is gemaakt door de vogels, die in de herfst de bessen van de Meidoorn eten. Later worden de zaden uitgepoept en zo over het duin verstrooid. Dieren maken het landschap en het resultaat mag er zijn. 

Verrassend was de ontmoeting met een groepje Boerenzwaluwen, die zaten uit te rusten in een kale boom. Na ze te hebben gefotografeerd ontdekte ik, dat er tussen de zeven Boerenzwaluwen één Oeverzwaluw zat, die zich had aangesloten bij de groep.
Dit voorjaar ook meer Braamsluipers gehoord, praktisch in elk gebied hoor je hun ratelende mitrailleurtje. De Roerdomp liet ook weer van zich horen en de Cetti’s Zanger lijkt nu een vaste gast te worden in de A.W.D.

Groeten, Wil

Slechtvalken op film

Van: Gab de Crock
zaterdag 16 mei 2020

Zoals eerder beschreven zijn vandaag de Slechtvalken geringd.
Van het hele gebeuren is een filmpje gemaakt en duurt ca 6 minuten.

Hierbij de link:

Groeten
Gab

SLECHTVALKEN GERINGD

Van: Gab de Croock
zaterdag 16 mei 2020

Vandaag was het dan eindelijk zover.
De Slechtvalkjongen op de Leeuwenhorst toren zouden geringd gaan worden.
Acht dagen geleden hebben we al een controle gedaan, maar bleken de vogels nog net te jong te zijn om geringd te worden.
We werden zoals gewoonlijk weer gastvrij ontvangen door het personeel van het NH Hotel.
Boven gekomen in de toren hoorden we paniekroepen van de ouders al die rond de toren vlogen.
Eenmaal de kast opengedaan te hebben werden we verbaast en kwaad aangekeken door de, zoals wij als wisten, drie aanwezige jongen.
De jongen werden vervolgens stuk voor stuk nagemeten, gewogen en twee ringen omgedaan. Eén ring van het Vogeltrekstation Arnhem en één ring met een herkenbare lettercombinatie die met de telescoop afgelezen kan worden.
De jonge vogels werden vervolgens weer teruggeplaatst in de nestkast. De ouders vlogen nog steeds krijsend rond de toren.
Na een klein uurtje keerde de rust weer terug en konden de ouders weer voor de vogels zorgen.
De komende periode wordt interessant om te volgen. De jongen zullen dan op het rooster gaan zitten, daar gevoerd worden en “vlieglessen” gaan nemen.
Een verbazingwekkend resultaat in een zo korte periode. In januari de kast geplaats en nu als drie geringde jongen.

Het betroffen trouwens één vrouwtje en twee mannetjes.
Groet, Gab

eerste Gierzwaluw ei

Van: Hein Verkade
zaterdag 16 mei 2020

Gisteren 14 mei lag zowel in kast A als in kast G het eerste ei in de Douzastraat. Het Gierzwaluwpaartje in kast A was op 4 mei compleet en in kast G op 5 mei. Dat betekent dus resp. 10 en 9 dagen daarna. Dat is onder normale omstandigheden redelijk snel. Dat betekent dat de jongen onder normale omstandigheden zo rond 16-18 juli zullen uitvliegen. Ter vergelijking vorig jaar vlogen alle jongen pas in augustus uit.

Maar….. het kan allemaal nog veel sneller. In Oisterwijk had men op 4 mei al het eerste ei. Dat is extreem vroeg.

Groeten, Hein

leuk klein nieuws (28)

Van: Hein Verkade
dinsdag 12 mei 2020

Blauwe Reigers zijn er net als Bosuilen vroeg bij met broeden. Dat geldt voor de meeste, maar niet voor allemaal. Zo zijn er vogels die in West-Afrika overwinteren en later terugkomen. Maar ook jonge vogels die voor het eerst aan het broedproces meedoen. Zij moeten een plekje verwerven in de kolonie en soms een nieuw nest bouwen. Dit zijn dan vaak kleine nesten die er klungelig uitzien. Het voordeel hiervan is dat de jongen later goed zichtbaar zijn (als het bladerdek niet in de weg zit inmiddels). Oude nesten zijn breed en diep en de jongen blijven dan lang uit het zicht. Op de foto zo’n nieuw en laat nest in Offem met twee pubers.

De kolonie is in de loop der jaren flink gekrompen, maar zit de laatste jaren toch weer iets in de lift. De zachte winters werken daar vast aan mee. En dan is er natuurlijk een gebrek aan nieuwe nesten.

Voorlopig is dit de laatste in de serie leuk klein nieuws. Inmiddels verschijnen er gelukkig steeds meer ander berichten op de site. De vereniging komt toch weer een beetje tot leven!
Groet, Hein

Beflijsters op lentevreugd!

Van: Jos Zonneveld
dinsdag 12 mei 2020

Eind april, en wel de 26e, had ik gehoord dat er wat Beflijsters gezien werden in Lentevreugd, die had ik ook nog op mijn lijstje staan.
Ik kwam daar iemand tegen die vroeg of ik ze al gezien had, nu was dat niet het geval, ik draai mijn eigen om en daar zat dit exemplaar boven in een struik.
Ik heb het mannetje mooi kunnen “schieten”, het vrouwtje helaas nog niet,maar je moet nog wat te wensen houden!
Groet, Jos

Top