Zomertijd in de A.W. Duinen

Van:Wil Heemskerk
donderdag 18 juli 2019

Deze zomer zijn er weer insecten te bewonderen in het duin.
Vooral de Libellen vallen op, en mooi zijn ze zeker met hun vleugels als glas, maar zeer vraatzuchtig, zoals op een foto te zien is. Een soortgenoot opeten is dan ook heel normaal.

Vlinders zijn weer heel wat vredelievender, maar helaas door de weinige bloeiende planten is hun aantal dramatisch afgenomen.

Bomen staan er gelukkig nog genoeg. Deze hebben vaak mooie gevormde kleurige bladeren of gevallen in een plas, als een stilleven liggend op het groen.

Op een boomstam liggen 2 Zandhagedissen in de zon. Het vrouwtje al bruin, het mannetje nog groen, ze hadden schijnbaar niets te doen.

Groeten, Wil

excursie in Berkheide (Katwijk)

Zaterdag 20 juli 09.30 uur
Speuren naar planten en insecten in Berkheide

KATWIJK – Het Natuurcentrum Katwijk organiseert zaterdag 20 juli een excursie in Berkheide, onder het motto ‘Beleef het duin’
 
Altijd al willen weten hoe dat mooie plantje met die paarse bloemen heet, die gele bloemen die je echt overal de grond uit ziet schieten of dat aparte kevertje? Ga dan mee met deze speurtocht door Berkheide, onder begeleiding van twee lokale maar wel landelijk bekende experts. Slangenkruid, Kruipend stalkruid, Duivelsnaaigaren, Bastaardzandloopkever; het zijn allemaal soorten die we tijdens onze speurtocht door het noordelijk deel van Berkheide tegen kunnen komen.
 
Start van de excursie is die zaterdagochtend om 09.30 uur bij de ingang van de Soefitempel. De wandeling duurt circa 2,5 uur. Deelname is gratis.
 

IVN Leiden STRANDEXCURSIES

Zaterdag 13-07-2019: 19.30 uur
Zaterdag 17-08-2019: 10.30 uur

Samen genieten van het bijzondere leven van zeebewoners
GRATIS excursie voor alle leeftijden

Tijdsduur: maximaal 2 uur. Start: in KATWIJK op
Parkeerterrein Noordduinen, bij loods KNRM

Onder begeleiding van Natuurgidsen van IVN Leiden kunt u kennismaken met alles wat er aanspoelt op het strand.
Aanmelden is niet nodig. Informatie: ivnstrand@outlook.com of Sonja Meijer 06-37005024

Excursie Noord-Holland

Van: Jelle van Dijk
zaterdag 6 juli 2019

Het experiment om eens op zaterdagmiddag op stap te gaan, verleidde 17 leden er toe dat te proberen. We vertrokken om 13.00u onder zomerse omstandigheden vanaf de Duinwetering, maar voordat Alkmaar was bereikt kletste de regen al tegen de autoruiten. Ondanks de opvallende droogte van dit voorjaar, werd het voor onze vereniging de vierde excursie van dit jaar waarbij de regenval nadrukkelijk een negatieve bijdrage leverde.

In het eerste deel stonden de vogels centraal. In De Putten, een grote plas aan de landzijde van de Hondsbossche Zeewering, heeft Rijkswaterstaat enkele jaren terug eilandjes aangelegd als compensatie voor het verdwijnen van een bijzonder kustmilieu: de ‘rotskust’ van de Hondsbossche Zeewering. In het kader van de kustversterking is namelijk een brede duinstrook aan de zeezijde van de vroegere zeewering opgespoten. Deze eilandjes vielen erg in de smaak bij Visdieven en Grote Sterns. Binnen enkele jaren kwamen enkele duizenden sterns hier tot broeden. Vanaf de parkeerplaatsen zagen we veel niet- of netvliegvlugge jonge sterns die gevoerd werden door de oudervogels die in de woelige Noordzee een visje hadden bemachtigd. Bijzonder waren de twee paartjes Dwergsterns met jongen. Deze soort broedt vrijwel uitsluitend op schelpenstrandjes waar geen publiek komt zoals eilandjes in de Waddenzee en het Deltagebied. Ook het vermelden waard was de ‘veelpotige Kluut’. Bij regenval komen de jonge kluutjes schuilen onder de moedervogel, waardoor het lijkt alsof die Kluut veel meer dan twee poten heeft. Dit verschijnsel werd ruim 100 jaar geleden al door Jac. P. Thijsse beschreven.

Ten noorden van De Putten stapten we over de oude dijk om een blik te werpen op de nieuwe Hondsbossche Duinen. Aan de zeezijde van de oude dijk groeien nu bijzondere planten als Zeekool en Zeevenkel. In een nieuw gevormde duinplas zagen we enkele Steenlopers en Tureluurs.

Hierna ging de tocht verder naar de ingang van het Zwanenwater bij Callantsoog. Tijdens de wandeling naar de vogelhut was het warempel droog. Langs het pad stonden opvallend veel orchideeën: Moeraswespenorchis, Welriekende nachtorchis en Rietorchis. Verder zagen we hier soorten die we uit de Noordwijkse duinen niet kennen zoals Dopheide, Kraaiheide, Moerasvaren en Moeraskartelblad. Een blik vanuit de bijzondere vogelhut over de noordelijke plas toonde ons een flinke kolonie Aalscholvers, alsmede enkele Tureluurs, Grauwe Ganzen, Tafeleenden en Kuifeenden. Op de terugweg liet een Rietgors zich nog even zien.

Tegen half zes was iedereen weer terug op de parkeerplaats van het Zwanenwater. Ondanks de regen vond iedereen de kennismaking met de bezochte natuurgebieden zeer de moeite waard.
Jelle
foto’s: George Hageman

foto’s: Wil Heemskerk

foto’s: Jos Zonneveld

1000-en Pimpelmezen naar het noorden!!!

van: René van Rossum
maandag 24 juni 2019

Al enige dagen zijn er op telposten 1000-en Pimpelmezen te zien die naar noord vliegen !
Het zijn vrijwel allemaal onvolwassen vogels (1e kj dus)
Op Telpost Berkheide (Katwijk) zijn er al zo’n 4000 geteld !!!
De meeste gaan over de zeereep en soms wel groepen van tegen de 100.

Zie voor telling en foto’s:
https://www.trektellen.nl/count/view/383/20190624

https://www.trektellen.nl/count/view/383/20190623

Vriendelijke groet,
René van Rossum

Winterkoning nest in auto

Van:Willem Knoppert
zondag 23 juni 2019

Ongelooflijk maar vandaag kwam ik er achter dat er een nest winterkoning in de bumper van mijn auto zit,
Er viel vandaag een kleintje uit en die is helaas overleden.
Ze zijn overal al geweest Sassenheim, Noordwijk, Noordwijkerhout, Katwijk enz.
Maar de ouders zijn druk aan het voeren.
Hartelijke groeten,
Willem
Hierbij een kort filmpje  IMG_0484

Indianenwigwams in de A.W.Duinen

Van: Wil Heemskerk
donderdag 20 juni 2019

Bij het Rozenveld zag ik vanuit de verte een Wigwamdorp. Bij nader inzien waren deze tenten insectenvallen, voor onderzoek door de Stichting Bargerveen. Ik ben dan ook nieuwsgierig wat de resultaten zullen zijn.
Met de insecten zoals de Viervlek libellen gaat het prima, ze komen in groten getale voor langs de kanalen.
Bij de vogels zijn de Boomleeuweriken en de Braamsluipers veel te horen met hun zang.
De Paddenstoelen zijn door de vele regenbuien van de laatste periode in aantal toegenomen. Opvallend en haast niet te missen, is de knalgele Heksenboter op het verdorde hout.
Op de boomtakken vond ik het Zwarte Judasoor, heel apart, kom ik veel minder tegen dan het bruine Judasoor.
Opvallend is het mooie kleurrijke Vingerhoedskruid, dat de laatste jaren steeds meer uitbreidt in het duin. Een prachtige plant, maar wel zeer giftig, je kan er een paard mee omleggen.
Al weer genoeg beleefd dit voorjaar in het duin en hopelijk komen er deze zomer weer meer vlinders voorbij.
Groeten, Wil

Slootjes- excursie 2019

Van: Annet de Willigen
zondag 16 juni 2019
 
De weersvoorspelling was voor zaterdag 15 juni erg slecht. ’s Morgens vroeg kwam het met bakken uit de hemel, maar tijdens de excursie viel het reuze mee. Alleen in het begin nog wat regen, maar uiteindelijk is het een hele goede excursie geworden. Zeker als we kijken naar wat er allemaal gevangen is. Een kleine 20 enthousiaste deelnemers gehuld in laarzen en regenpakken hebben hun best gedaan om vele slootbewoners boven water te krijgen. Larven van muggen, libellen en waterjuffers. En zelfs een van de geelgerande watertor en die is echt groot! Bootsmannetjes, vlokreeftjes, slakken en schaatsenrijder. Kikkervisjes met achterpoten en staart. Alles werd goed bestudeerd. Het klapstuk was de rivierkreeft! Wim zal nog uitzoeken welke soort het precies is. Na afloop alles weer in de sloot losgelaten en gingen de kinderen met een zoekkaart over waterdiertjes huiswaarts. Wim, bedankt!
Annet

De naam van onze kreeft van 15 juni is een rode Amerikaanse rivierkreeft, d.w.z. een juveniel exemplaar (deze zijn nog niet rood en worden -vanwege slanke bouw- regelmatig voor Turkse rivierkreeft aangezien). Typisch is ook de zwarte lijn over de onderzijde van het achterlijf.  Het is tegenwoordig een algemene soort, vooral in “Holland”. Exoot, sinds 1984 in Nederland.

 

zomeractiviteiten in Natuurcentrum Katwijk

van: Gijs van der Bent Natuurcentrum Katwijk
Zo 16-6-2019

Juni, juli en augustus
Elke woensdagmiddag activiteit in het Natuurcentrum Katwijk

KATWIJK – In de zomermaanden is er elke woensdagmiddag een activiteit voor de jeugd in het Natuurcentrum Katwijk.
 
In de zomermaanden worden op de woensdagmiddagen vanuit en in de portacabins op de hoek van de Voorstraat en de Boulevard van Katwijk Laagwaterontdekkingstochten, Zeelessen en Creatieve workshop georganiseerd.
De Zeelessen en Laagwaterontdekkingstochten zijn voor alle leeftijden, aanmelden is niet nodig en er zijn geen kosten aan verbonden. De Laagwaterontdekkingstochten starten op de aangegeven tijden vanuit het Natuurcentrum Katwijk.
De Creatieve workshops in het Natuurcentrum Katwijk zijn voor kinderen van 6-12 jaar. Aanmelden graag via het formulier op de website www.natuurcentrumkatwijk.nl, maximaal 12 kinderen, kosten 2 euro per kind
 
Noteer de volgende data in uw agenda:
Woensdag 19 juni, 14.00-15.00 uur: Laagwaterontdekkingstocht
Woensdag 26 juni, 14.30-16.00 uur: Creatieve workshop
Woensdag 10 juli, 14.30-16.00: Creatieve workshop
Woensdag 17 juli, 14.00-16.00: Zeeles (binnen in het Natuurcentrum Katwijk)
Woensdag 24 juli, 14.30-16.00: Creatieve workshop
Woensdag 31 juli, 14.00-16.00: Laagwaterontdekkingstocht + Zeeles (deelname aan een van beide mogelijk)
Woensdag 7 augustus, 14.30-16.00: Creatieve workshop
Woensdag 14 augustus, 14.00-16.00: Laagwaterontdekkingstocht + Zeeles
Woensdag 21 augustus, 14.30-16.00: Creatieve workshop
Woensdag 28 augustus, 14.00-16.00: Laagwaterontdekkingstocht + Zeeles
 

Lichtende nachtwolken

Van: Hein Verkade
donderdag 13 juni 2019

Vannacht rond half één kleurde de noordwestelijke hemel op met prachtige zilverwitte ‘slierten’.
Dat waren lichtende nachtwolken. Je kunt ze soms in de zomermaanden zien. Deze wolken hangen op meer dan 60 kilometer boven het aardoppervlak, veel hoger dan gewone wolken. Doordat zij zo hoog staan weerkaatsen zij het zonlicht nog heel lang na zonsondergang. Deze wolken ontstaan doordat zich ijskristallen rond stofdeeltjes hoog in de atmosfeer vormen. 

Op de foto zie je van onder naar boven eerst het dak van de Bronckhorstschool, vlak daarboven een smalle strook gewone wolken, dan de lichtende nachtwolken en tenslotte de donkere sterrenhemel.
Lichtende nachtwolken zie je niet vaak, maar als het voorkomt dan gebeurt dat soms meerdere nachten achter elkaar. Vannacht dus even naar buiten turen.
Groet Hein

Top