Steenlopers zuidpier

Woensdag 18 september zag ik op de Zuidpier in IJmuiden twee Steenlopertjes.

Het zijn van zichzelf al heel mooie vogeltjes, maar door de plaats en het tegenlicht vind ik het heel fraaie foto’s geworden!

Piet Broekhof

Jufferkraanvogel tussen de dahlia’s.


Van: Wil Heemskerk
dinsdag 17 sept. 2019
Vanmiddag 17 september naar de leeweg Zwetterpolder in Noordwijkerhout geweest, om de Jufferkraanvogel te fotograferen.
Met wat geluk kon ik hem van nabij benaderen, parmantig stapte hij langs, met de kleurige bloemen op de achtergrond.
Ontsnapt of van ver, het is en blijft een prachtig vogel om te zien.

Groeten, Wil

De zomer loopt ten einde, A.W.Duinen


Van: Wil Heemskerk
dinsdag 17 sept. 2019

Zeg je Amsterdamse Waterleiding Duinen, dan gaat het al snel over Damherten en Damherten zijn er nog volop te zien in dit duingebied.
Grote groepen lopen te grazen op het Palmveld, ik kon er maar 32 op de foto zetten, de anderen 30 vielen buiten het beeld.

Helaas zie ik niet meer zo veel Sprinkhanen.
Maar de Blauwsprinkhaan is een juweeltje, zeker als hij opvliegt en zijn blauwe vleugels goed te zien zijn. Het is een echte duinsprinkhaan, je ziet hem vooral in het kale, zanderige duin.

Mooi zijn ook de verschillende Libellen met hun opvallende kleuren, blauw, geel, groen en zelfs knalrood, zoals de Vuurlibel.

Donkere regenwolken drijven over het duin, de zomer loopt op zijn eind, de herfst komt er weer aan. Herfst is een van de mooist jaargetijde, ook voor mij, ik zit er midden in.☺
Groeten, Wil

Waddenexcursie Terschelling

Van: George Hageman
dinsdag: 17 sept. 2019
De jaarlijkse Waddenexcursie ging dit jaar naar Terschelling. Met de vertrouwde Wierschuur als uitvalsbasis genoten 20 deelnemers van het nabije wad.
Het mooie weer en de gezellige groep zorgden voor een zeer geslaagd weekend met een uiteindelijke score van 99 soorten vogels.
Vermeldenswaardig waren o.a. een Rosse Franjepoot en een Zeearend. Voor het eerst in vele jaren waren Kanoet Strandlopers prachtig van nabij te zien.
Na de traditionele waddenquiz werd Ruurd Eisenga bedankt voor de organisatie van negen keer een waddenexcursie.
Volgend jaar is de 50-ste editie. Gelukkig hebben zich opvolgers aangemeld. Gab de Croock en Jos Zonneveld nemen de organisatie van Ruurd over.
Hier zijn wat foto’s. Let op het Terschellinger bier met de Drieteenstrandloper!

Natuurfotowedstrijd 2019 Katwijk

Natuurcentrum Katwijk presenteert:

Natuurfotowedstrijd 2019

KATWIJK – Ook dit jaar organiseert Natuurcentrum Katwijk weer een natuurfotowedstrijd. Deelnemers kunnen maximaal drie natuurfoto’s insturen die het afgelopen jaar gemaakt zijn in de omgeving van Katwijk. Donderdag 26 september wordt het startsein gegeven met een fotografielezing in het Natuurcentrum Katwijk.

De voorgaande edities van deze natuurfoto-wedstrijd waren een succes, en de organisatie ziet door de jaren heen ook de kwaliteit toenemen. De regels zijn duidelijk: maximaal drie eigen natuurfoto’s, gemaakt in of in de directe omgeving van Katwijk, tussen oktober 2018 en oktober 2019. De deadline voor het insturen van foto’s is 17 oktober 2019. Ook dit jaar zijn er weer twee categorieën: jonger dan 18 jaar en 18 jaar en ouder. Inzenden moet via het formulier op de website: (zie https://www.natuurcentrumkatwijk.nl/activiteiten.html).

De jurering gebeurt door een vakjury én door publieksstemming in het Natuurcentrum Katwijk op de daar opgehangen beste foto’s. Genomineerden en de uiteindelijke winnaars krijgen de afdruk van hun tentoongestelde foto mee op de dag van de prijsuitreiking (zaterdag 30 november). De winnaar van de volwassenen- en de jeugdcategorie ontvangt een extra grote uitvergroting van zijn/haar winnende foto en een dinerbon ter waarde van 50 euro.

Voor iedereen, maar zeker ook voor jongeren, is er op donderdag 26 september om 19.30 uur een Kick-Off/fotografielezing, gepresenteerd door Hans Kruyt in het Natuurcentrum Katwijk, op de hoek Voorstraat/Boulevard te Katwijk aan Zee. Voor handige tips en trucs! Aanmelden voor deze lezing kan bij caroline@natuurcentrumkatwijk.nl

Extra foto’s Noord-Zweden

Hieronder wat extra foto’s, behorend bij het artikel in de laatste Strandloper,van Dineke en Kees over hun reis naar Noord-Zweden.

Kwel in Lentevreugd

Van: Sam van der Meij
4 sept .2019

Lentevreugd grenst aan de duinen bij het Panbos van Katwijk. Duinwater borrelt op in de voormalige bollenvelden, nu van Staatsbosbeheer, genaamd Lentevreugd. Er loopt een wandelroute waarvan je niet mag afwijken. Dat hebben we een paar jaar geleden gedaan en toen vonden we deze kwel. Nu het al tijden zo droog is waren we nieuwsgierig of die er nog was. Ja dus!
Sam

inloopochtend as zaterdag

Van: Ingrid van der Meulen
vrijdag 6 sept. 2019
 
Hallo Allemaal,
Morgen is er weer een inloop ochtend, de eerste na de zomer zou je kunnen zeggen. Er staat al een aantal dagen een behoorlijke wind; er zijn dan ook langs de kust Noordse Stormvogels gezien hoorde ik van  Annelies.
Misschien is er morgen iemand met een USB stick die wat recente foto’s kan laten zien.
In ieder geval is het leuk om onder het genot van een kop koffie even bij te praten. Gast-vrouw en -heer zijn Coby en Jelle.
Ingrid

Sperwer in de tuin

van: Piet Broekhof
dinsdag 3 sept. 2019
Sperwer in de tuin
Elke dag heel veel Huismussen in de tuin, dat moet vroeg of laat ook een Sperwer opvallen.
En dat deed het dan ook.
We hadden de afgelopen dagen al twee keer een tevergeefse aanval gezien van een Sperwervrouwtje, maar vanmorgen (3 september) was het weer een keer raak!
De Sperwer nam, zittend op een strandstoel alle tijd om de buit te verorberen, en de mussen bleven op gepaste afstand toekijken.
Nadat de Sperwer met een gevulde krop was vertrokken kwamen de mussen heel snel terug en deden zich weer tegoed aan de gepelde zonnepitten in de voersilo.

Piet

Op zoek naar zeediertjes

Van: Annet de Willigen
zondag 1 sept. 2019
 
Een stralende zaterdagochtend, voorspelt als de laatste mooie stranddag, met 18 enthousiaste deelnemers en goede vangsten maakten de excursie van de Jeugdnatuurclub tot een succes. Eerst zelf aan de slag met de garnalennetjes in het kimmetje. Vooral heremietkreeftjes, krabbetjes en garnalen. Toen heeft Mieke het sleepnet visklaar gemaakt en zijn we zee ingegaan. Het nieuwe net functioneerde prima en de kinderen hielpen goed mee met trekken. Meerdere kleine haringen, kwallen, krabben en 2 mooie slibtongen werden juichend binnen gehaald.
Annet

Top