bollenland aan het Westeinde onder water


Van: George Hageman
maandag: 3 augustus 2020
Sinds een week of vijf staat een groot stuk bollenland aan het Westeinde onder water.
Helaas worden er bij inundatie tegenwoordig geen dijkjes meer gemaakt, maar gebruikt men kunststof schotjes als afrastering. Bij de dijkjes zag je vaak steltlopers foerageren.
Toch is het de moeite waard om een kijkje te nemen. Een telescoop is handig.
Afgelopen weekend zag ik, naast veel Visdieven en Kokmeeuwen, drie Lepelaars, een juveniele Wulp en een Oeverloper. Bovendien scheren Boerenzwaluwen en Huiszwaluwen vaak over het water.

Groet, George

De laatste Gierzwaluwen

Van: Hein Verkade
zondag 2 augustus 2020

De laatste gierzwaluwen, je wilt ze uitwuiven. Dat probeer ik ook altijd.
Dit jaar had ik drie paartjes, dus zes vogels in de kastjes in de Douzastraat. Met de camera’s erbij kan ik zien op welke dag de vogels zijn vertrokken.
Dit jaar vertrokken twee vogels op 24 juli, twee op 25 juli, één op 1 augustus en de laatste op 2 augustus.
De vogels in de verschillende kastjes vertrokken steeds een dag na elkaar.
Toch zag ik vanavond nog 6 vogels gierend langs de kolonie op het Kloosterplein. Maar de bulk is echt weg.

Groeten, Hein

Streekmuseum Veldzicht

Streekmuseum Veldzicht wint Challenge Landschapsfonds Holland Rijnland

Dit voorjaar konden particulieren, vrijwilligers(groepen) en andere organisaties hun landschappelijke project indienen om kans te maken op de Challenge-prijs van 10.000 euro. De voucher bevat uitvoeringsgeld voor een landschappelijk project. Met deze challenge wil het Landschapsfonds Holland Rijnland het landschap mooier maken. Het project moet een landschappelijke bijdrage opleveren, de biodiversiteit verbeteren en zichtbaar en beleefbaar zijn voor het publiek.

Het bestuur van het Landschapsfonds koos unaniem voor het project van Streekmuseum Veldzicht in Noordwijk. Dit project voldoet aan alle criteria waaraan het bestuur toetste. Zo wil de enthousiaste vrijwilligersgroep van Streekmuseum Veldzicht op haar terrein een vijver aanleggen voor de water(dieren), de verschillende tuinen door paden met elkaar verbinden, streekeigen beplanting toevoegen en een ware berceau realiseren. Hiermee wordt de biodiversiteit verhoogd, wordt het landschap nog beter leesbaar en wordt het museum nog aantrekkelijker voor bezoekers.

Peter van den Akker, voorzitter van het Landschapsfonds Holland Rijnland, heeft de prijs vrijdag 24 juli uitgereikt. De voorzitter van Stichting Streekmuseum Veldzicht, Jan Hoogeveen, nam de prijs enthousiast in ontvangst. En ook de Tuinploeg van het museum was erg blij met de prijs voor hun plan. Er is meteen gestart met de uitvoering van het project.

Nieuwe voucherprijsvraag ronde van € 10.000,-
Heeft u ook een goed idee voor een uniek natuurlijk, recreatief en educatief project aan het landschap van Holland Rijnland? Grijp dan nu uw kans en doe mee aan de tweede challenge ronde! Denk bijvoorbeeld aan het realiseren van een bijzondere rustplek, een uitkijkpunt, een informatiepunt of een ingreep om de biodiversiteit te verbeteren. Alle projectideeën zijn welkom via www.lfhr.nl/challenge.

Meedoen aan deze tweede challenge kan tot 15 oktober 2020!

Zichtbaarheid planeten

Van: Annelies Marijnis
zondag 2 augustus 2020
 
Momenteel zijn de planeten Jupiter en Saturnus goed zichtbaar in het zuid-oosten vanaf  22:30 uur. Zoek vanavond maar eens naar een heldere “ster” in het zuid-oosten. Dat is Jupiter. Links daarvan staat Saturnus die iets minder helder is. Met een verrekijker zijn 4 manen van Jupiter zichtbaar en met een telescoop kun je  de ringen van Saturnus zien. 3 augustus is het volle maan. Ik heb deze foto van de bijna volle maan 1 augustus gemaakt door mijn telefoon tegen de telescoop te houden. De maan stond gisteravond rechts van de beide planeten. Omdat de maan elke dag wat opschuift, zal ie vanavond ongeveer links van beide planeten te zien zijn.
12 Augustus is er een meteorenzwerm te zien, de Perseïden. De naam Perseïden is afgeleid van het sterrenbeeld Perseus dat rond middernacht aan de noordoostelijke sterrenhemel is te vinden.  Deze meteorenzwerm is afkomstig van stofdeeltjes, achtergelaten door de komeet Swift-Tuttle. Rond 12 augustus kun je wel tientallen vallende sterren per uur zien. Maar in de dagen daarvoor zijn er ook al vallende sterren te zien. Verrekijker is hierbij niet nodig. Wel een wolkenloze hemel.
 
Annelies 

Gierzwaluwen Duinpark vertrokken

Van: Leo Schaap
1 augustus 2020

Gierzwaluwen Duinpark vertrokken op 30 juli.

Op 31 juli, was ik extra alert, zouden de Gierzwaluwen zich nog laten zien? Regelmatig keek ik omhoog en ook op 1 augustus. Er waren veel meeuwen die  in grote getale achter insecten aan joegen, maar geen Gierzwaluwen. De dag daarvoor zag ik Gierzwaluwen de hoogte in kringelen, steeds hoger en hoger. Ik wilde de verrekijker nog pakken maar ze waren al bijna uit het zicht verdwenen, die dag lieten ze zich niet meer boven het Duinpark zien. Op 29 juli waren ze nog volop actief, 4 of 5 stuks, een Boerenzwaluw mengde zich in het groepje. Eigenlijk zoals het was vanaf begin mei. Het waren er duidelijk minder dan vorig jaar toen ik ook dacht, dat ik hun vertrek had gade geslagen. Toen waren ze op 29 juli al vertrokken, nu dus op 30 juli.  Dat is vroeg terwijl ze elders in het dorp nog actief zijn.

bollenveld onder water

Van: Mariska de Graaff
vrijdag: 31 juli 2020

Beste allemaal

Tussen Voorhout, achter het sportpark, en de Akzo een bollenveld onder water.
Zo ook in de Elsgeestpolder een aantal grote stukken onder water.
Hg Mariska

inloop-ochtend 1 augustus

Van: Ingrid van der Meulen
vrijdag 31 juli 2020
 
Hallo allemaal,
Op 4 juli hadden we de eerste inloop-ochtend (na 3 mnd.) in het centrum georganiseerd: een tiental stoelen op 1.50 m. afstand van elkaar, niet meer dan 15 mensen naar binnen. Twee gastvrouwen, die de bezoekers hun naam vroegen te noteren. Het was even wennen, maar toch voor herhaling vatbaar. Dat wordt nu morgenochtend 1 augustus, met als gastvrouwen Ellen v.d.Niet en Marian v. Zijderveld. De vluchtdeur open is misschien morgen-ochtend een optie, i.v.m. de warmte.
Van Annelies hoorde ik dat er tegenover de ingang van de ‘ van den Bergh ‘ stichting via een pad een meertje te bereiken is, waar zij een jonge Lepelaar heeft gespot en er worden daar nogal eens bijzondere vogels gezien. Overigens vlogen er gister, begin van de avond zo’n achttal Gierzwaluwen boven de Voorstraat, terwijl we dachten, dat de meesten al rond 20 juli waren vertrokken.
Tot morgen, bijpraten in het Jan Verweycentrum.

Activiteiten Natuurcentrum Katwijk 5 aug.

KATWIJK – Woensdagmiddag 5 augustus zijn er twee activiteiten van het Natuurcentrum Katwijk: een Zeeles en een Natuur Weetjes Wandeling.

Natuurgids Moedertje Groen (Tessa Yanover) verzorgt woensdagmiddag 5 augustus een Natuur Weetjes Wandeling door de duinen en over het strand. Je gaat struinen door de duinen en over het strand, terwijl in teams gestreden wordt wie de meeste weetjes weet. Omdat de Natuur Weetjes Wandeling ongeveer twee uur duurt en er een stuk gewandeld wordt is de minimale leeftijd 7 jaar.

De start is bij de Soefitempel, Zuidduinseweg 5 te Katwijk aan Zee. Graag 10 minuten voor de start aanwezig zijn, en denk aan water en goede schoenen. Moedertje Groen is te herkennen aan de groene kleding en een bruine pet. Aan deelname aan de wandelingen zijn geen kosten verbonden. Aanmelden (verplicht!) bij caroline@natuurcentrumkatwijk.nl

Diezelfde middag is er om 14.00 uur weer een Zeeles bij het Natuurcentrum Katwijk aan de Boulevard van Katwijk aan Zee (hoek Voorstraat). John van Schoor neemt je mee op onderzoek en leert je hoe je weet wat voor een schelp of dier je in handen hebt! Ook hieraan zijn geen kosten verbonden, maar ook hiervoor graag aanmelden bij caroline@natuurcentrumkatwijk.nl

 

Zomer in Lentevreugd

Van: Wil Heemskerk
donderdag 16 juli 2020

Het is weer eens een echte Hollandse zomer met veel regenwolken, zonneschijn en wind, heerlijk.
Ideaal om naar Lentevreugd te trekken, om van de wisselende weersinvloeden te genieten.
Een waterplas met dreigende wolken erboven, die het landschap dramatisch doen veranderen. Een uur later weer anders, met doorbrekende zonnestralen.
De grote variatie aan planten die nu in bloei staan, geven het duingebied een zomerse uitstraling, vooral als de zoemende insecten ze bezoeken.

De kleurige vlinders worden weer actief door de opwarming van de zon en zoeken nectar in de bloemen. Een verrassing was het zien van de Gehakkelde aurelia, een mooie vlinder met zijn vreemd gevormde vleugels.
De Atalanta en de Dagpauwoog mogen er ook zijn, fijn om ze weer eens te zien en op de foto te zetten.

Groeten, Wil

Specht en Sperwer in de tuin!

Van: Piet Broekhof
donderdag 9 juli 2020

Dagelijks bezoek van zowel een grote Bonte Specht als een Sperwer.
In onze tuin in de Beatrixstraat komen dagelijks zowel een juveniele Sperwerman als een juveniele Grote Bonte Specht op bezoek.
De Sperwer is wel een gast die we elk jaar op bezoek krijgen.
Niet zo gek natuurlijk als je de hele dag tussen de 50 en 100 Huismussen op bezoek hebt.
Dat komt omdat ik het hele jaar door voer en dat weten ze.
Dan is het een gedekte tafel voor de Sperwer en iedere dag valt er wel een musje ten prooi aan hem..
De Grote Bonte Specht is voor ons nieuw, en dat hij of zij nu direct dagelijks komt is een mooie verrassing.
Ook die is gek op de gepelde zonnepitjes en plukt de gemorste pitjes van buiten de beschermkooi uit de rand van de opvangschaal. En ik heb een paar gaten geboord in de paal van de voersilo en vul die met vogelpindakaas.
En dat is voor de specht een gemakkelijke traktatie. Voor de Spreeuwen trouwens ook, die in ‘kolibrievlucht’ de pindakaas verorberen. . . en dit ook aan de wachtende jongen voeren.

Voor ons is het vanachter de ramen een prachtig schouwspel!
Groet, Piet

Top