“zwarte reiger”

“zwarte reiger”
Ik heb tijdens mijn wandeling langs het Dompad in Noordwijk een “zwarte reiger” gezien. Hij maakte ruzie met een Blauwe Reiger.  Zie bijgaande foto’s.
Volgens mijn informatie komt een Zwarte Reiger alleen voor ten zuiden van de Sahara. Kan dit een dwaalgast zijn of is het een genetische afwijking.

Met vriendelijke groet, ’t Hooft Eke

Beste Eke, 

Bedankt voor de melding van een afwijkende reiger in het Middengebied. Zojuist heb ik een poging gedaan om deze reiger daar ook te zien, maar er was helaas geen reiger meer te zien.
Er zijn reigersoorten die je zowel in een witte als een zwarte uitvoering (phase) kunt waarnemen. De Amerikaanse Little Blue Heron (Egretta caerulea) begint zijn jonge jaren als een witte reiger en is geheel donker als hij/zij volwassen is. In Afrika komt de Westelijke Rifreiger (Egretta  gularis) voor die ditzelfde verschijnsel vertoont.
Bij jouw reiger gaat het om een Blauwe Reiger met te veel donker pigment. Dat noemen we melanisme. Het is de tegenhanger van albinisme. Beide vormen van kleurafwijking kunnen zowel compleet als partieel zijn. Het laatste komt veel meer voor dan het eerste. Ook valt partieel albinisme meestal meer op. Denk bijvoorbeeld aan Zwarte Kraaien met witte veren in de vleugels.
Dat het bij de reiger langs het Dompad om een Blauwe Reiger gaat, is te zien aan het formaat en de verhoudingen. Een donkere Blauwe Reiger werd enkele maanden teruggezien in de wijk Boechorst in Noordwijk en twee jaar geleden in het natuurgebied Polder Poelgeest bij Oegstgeest.
 
met vriendelijke groet,
 
Jelle van Dijk