Waarnemingen

Van:Sam Van der Meij
ma 12-12-2016 20:25

Vogelwaarnemingen in de AWD kun je niet altijd op de regionale waarnemingenlijst zetten.
Ik wil toch leuke waarnemingen, die we gisteren (11-12-2016) in de AWD zagen, hier vermelden.
Het weer was bewolkt, weinig wind. Hier en daar rondtrekkende groepjes pimpel- en staartmezen. Verder: 1 klapekster, 2 vliegende wilde zwanen, een vrouwtje ijseend, vlak bij een man brilduiker, die baltste. Honderd meter verder was een stelletje brilduiker, kan zijn dat hij daarom baltste, maar dat is wel ver weg. Elders in de AWD een groepje wintergasten: een paartje grote zaagbek, een paartje brilduiker en twee vrouwtjes nonnetje.
Leuke ervaring: Vandaag, 12-12-2016, thuis: in de sloot een rimpeling op het overigens spiegelgladde water. Ik zag niets, ja, een tak stak uit het water. Die lag er gisteren nog niet, dus keek ik nog eens. Het was de kop en hals van een waterhoentje, dat onbeweeglijk naar me stond te kijken. De rest van zijn lijf was onder water. Ik kroop een beetje weg achter een hek, maar hij bleef bewegingloos zitten. Er was geen rimpeling… Ik ben doorgelopen. Zo’n 20 meter verder zag ik een bellenspoor in het water en daar kwam hij boven, aan de overkant; inderdaad een waterhoentje. Dat stokstijf staan had ik van een waterhoentje nog nooit gezien.
Verder vandaag een groep van zo’n twintig ganzen op 500 meter afstand van N. naar Z. vliegend. Van onderen wit, ook de hals was wit. De bovenkoppen waren donker. Ik dacht aan grote zaagbekken, maar die hebben een snellere vlucht dacht ik. En vliegen die ook in grote groepen? Wie kan daar wat over zeggen?

Fietje en Sam van der Meij